Bankomat je “progutao” karticu, a vikend je, šta sad?

Podijeli

Vikend je, novac vam je preko potreban, a bankomat vam je upravo progutao karticu. Sigurno ste van sebe, jer korisnički centar ne radi, a vi ste do ponedjeljka bez kinte.

Vjerovatno proklinjete banke, svi su krivi osim možda vas samih, jer je vjerovatnoća da je krivica upravo na vama – najveća.

Kako? U bankama navode da je najčešći razlog zadržavanja kartice u automatu to što je rok važenja kartice istekao, pa ju je bankomat prepoznao kao nevažeću. Vođenje računa o tome do kada traje Vaša kartica je naravno na Vama, ne na banci.

Banke, po pravilu, proces reizdavanja kartice kojima se bliži istek roka, a ukoliko su bile aktivne u posljednja 24 mjeseca, pokreću automatski i klijent u tom slučaju dobija pismeno obavještenje da pred kraj mjeseca može preuzeti karticu u matičnoj filijali.

Kako objašnjavaju u bankama, ukoliko dođe do zadržavanja istekle kartice u bankomatu, nakon utvrđivanja identiteta klijenta i potvrđivanja da je kartica istekla, klijent se upućuje da u matičnoj filijali preuzme reizdatu karticu.

Razlog zašto bankomat “pojede” karticu kada pokušate da podignete novac sa računa, može biti i tehničke prirode.

U tom slučaju, klijent karticu može preuzeti lično, s tim da prethodno banka mora da potvrdi status kartice, odnosno njena valjanost za dalju upotrebu. Identifikaciju sprovode zaposleni banke, a lična identifikacija je potrebna radi sprječavanja mogućih zloupotreba.

Tu, međutim, nije kraj liste razloga zbog kojih možete ostati bez svoje kartice.

To će se, naime, dogoditi i ukoliko na bankomatu druge banke tri puta unesete pogrešan PIN kod.

U slučaju da tri puta unesete pogrešan PIN na bankomatu svoje banke, kartica će biti privremeno blokirana, ali je bankomat neće zadržati.

Šta god da vam se od ovoga dogodi usred vikenda, ne preostaje vam ništa drugo nego da na broj naveden na bankomatu, koji je uglavnom dostupan 24h, prijavite nestanak kartice, pozajmite novac da “dogurate” do ponedjeljka i da se prvog sljedećeg radnog dana lično pojavite u banci i riješite problem. I da sljedeći put vodite računa kad ističe!

BizLife