Dozvole za rad za 18.000 stranaca

Podijeli

U Crnoj Gori će naredne godine moći da radi do 18.185 stranih državljana, navedeno je u odluci o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za rad stranaca za 2018. godinu, koju je Vlada juče usvojila.

Direktorka Direktorata za zapošljavanje i tržište rada Edina Dešić kazala je da je Vlada izašla u susret zahtjevima poslovne zajednice za zapošljavanjem strane radne snage.

Iz ukupno utvrđenog broja raspoređeno je 13.185 dozvola, dok je izdvojeno 5.000 u takozvanoj rezervi, koje Ministarstvo može dodatno rasporediti u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtjev Zavoda za zapošljavanje”, kazala je Dešić.

Ona je navela da je Vlada odlučna da se bavi kontrolom zapošljavanja stranaca i plaćanjem svih obaveza prema državi, kako bi se suzbio rad na crno. Dešić je saopštila da je produženo važenje uredbe o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica, i na 2018.

Na novi mandat od šest mjeseci izabran je v.d. direktora Direkcije javnih radova Almer Kalač.

Imenovan je novi odbor direktora Investiciono-razvojnog fonda u kojem su Zoran Vukčević i Irfan Huso vić, koji su i do sada obavljali tu funkciju, kao i Džemal Radončić umjesto Danila Orlandića koji je postao direktor Aerodroma.

Vlada je dala saglasnost upravi Glavnog grada da se zaduži 15 miliona eura za izgradnju jugozapadne obilaznice.