Hrvatska tjera arapske investore u Crnu Goru

Podijeli

Ako Hrvatska ne ponudi povoljne uslove za arapske investitore koji posljednjih mjeseci obilaze tu zemlju, njihov fokus prebaciće se na ostatak regiona, posebno Crnu Goru, Kipar i Portugal, koji čine puno više od Hrvatske da privuku ulagače, kazalo je prvog dana investicione konferencije Rexpo koja je održana u Zagrebu.

Problem je, kako je istaknuto, to što Hrvatska ne dozvoljava prenos vlasništva nekretnina na stranog investitora.

Potencijalne ulagače zanimaju dugoročno isplativi i zdravi projekti u turizmu, nekretninskom biznisu, energetici, infrastrukturi.  Kad je u pitanju turizam, hrvatske vlasti trebaju postati svjesne da turizam dolazi ruku pod ruku s nekretninskim biznisom, jer projekti mješovite namjene zbog bržeg povrata ulaganja puno bolje prolaze među ulagačima.

“Najbolji projekti su kombinacija nekretninskog i turističkog biznisa i suvišno je birati između jednog i drugog, što pokazuje primjer projekta Porto Montenegro, koji je donio puno radnih mjesta i razvoj turizma”, pojasnio je Wael Al-Lawati, viši potpredsjednik kompanije DAMAC International.

DAMAC inače traži lokaciju na crnogorskom primorju gdje bi izgradili turističko-hotelski kompleks.

Na pitanje šta je Crnu Goru preporučilo kao investicionu destinaciju, čelnik te kompanije ranije je kazao da preporuka nije bila potrebna.

“Ona je destinacija koja je pozicionirana na svjetskoj mapi. Svima je poznata ljepota Crne Gore, gostoljubivost građana, istorija i privreda vaše države. U tako lijepoj zemlji želio bih da realizujem lijep projekat”, rekao je Justin Sajvani. 

S druge strane, Hrvatska, kako je saopšteno na konferenciji, ne može računati na značajne strane investicije dok ne uredi i dalje komplikovanu i netransparentnu birokratiju, sistem izdavanja građevinskih dozvola, dok ne riješi pitanje korišćenja državnog zemljišta i predugih koncesionih ugovora, te ne ujednači poreski i pravni sistem kojim će povećati izvjesnost za ulagače.

Pritom treba brzo djelovati jer ulagači u ovom trenutku na raspolaganju imaju puno novca i više nego ikad zanima ih ulaganje u Hrvatsku koju obilaze već mjesecima u potrazi za dobrim projektima i pouzdanim lokalnim partnerima.

No ako im Hrvatska ne ponudi uslove, oni će otići i potražiti bolje mjesto poput Crne Gore, rečeno je na konferenciji.

 

DAMAC je vodeći investitor u luksuzne nekretnine sa Srednjeg istoka koji trenutno na raspolaganju ima nekoliko stotina miliona dolara za razvoj projekata.

U Hrvatskoj ih zanimaju ulaganja u resorte, golf terene, hotele, a tržište proučavaju zadnjih nekoliko mjeseci.

Važna im je dostupnost, povezanost, jednostavan proces izdavanja građevinskih dozvola. 

“Ne idemo u zemlje u kojima očekujemo da ćemo naići na korupciju i neizvjesnost. U Hrvatskoj nam je entuzijazam splasnuo kad smo saznali da se zemljište može dobiti samo na koncesiju na rok od 99 godina, čega više nigdje nema, a radi se o najatraktivnijim lokacijama na obali. Ako želi dugoročna ulaganja i vodeće globalne brendove, država mora pristati na prodaju određenog postotka zemljišta i pronaći alat da ograniči preizgrađenost. Za razliku od Kipra koji je pokazao snažan interes za strana ulaganja, to još nijesmo osjetili u Hrvatskoj”, poručio je Wael Al-Lawati.

Ulagači iz SAD-a i Švajcarske uz pomoć kompanije Consilium Expert Group u zadnjih pola godine u procesu su sprovođenja selekcije projekata s fokusom na turističke resorte i rezidencije.

“Od njih 30-ak odabrali smo sedam projekata koji se mogu brzo realizovati, s tri do četiri projekta čija realizacije se očekuje već u sljedećoj godini”, kazao je Dario Luketa, predsjednik uprave Consilium Expert Group.

U potrazi za projektima i lokalnim partnerima na Rexpo je stigao i Alan Kadić, predstavnik kanadskog investitora Terrma Capital Corp. koji upravo otvara svoju kancelariju u Zagrebu.

Zanimaju ih dugoročne investicije u turizmu, infrastrukturi i elektroprivredi.