Crnogorske poslovne žene se i politički udružuju

Podijeli
Asocijacija poslovnih žena Crne Gore podržala je formiranje Ženske političke mreže kao dobrog modela osnaživanja i uključivanja žena u politički, ekonomski i društveni život države i očekuje njenu podršku u postizanju boljih uslova za razvoj ženskog biznisa.
 
“Jedinstvo žena u politici i zalaganje za iste ciljeve na putu postizanja ravnopravnosti, bez obzira kojoj partiji pripadaju, predstavlja nadu za kreiranje boljeg društvenog ambijenta i stvaranje politika po mjeri svih građanki i građana”, navodi se u saopštenju Asocijacije.

Od osnivanja do danas Asocijacija, kako se dodaje, intenzivno radi na uspostavljanju boljeg poslovnog ambijenta za razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori.

“U tom smislu smo značajan i prepoznatljiv partner u dijalogu privatnog i javnog sektora u domenu ženskog preduzetništva, kao izuzetno važnog segmenta crnogorske ekonomije”, rekli su iz Asocijacije.

U skladu sa tim usmjerenjem, Asocijacija očekuje podršku Ženske političke mreže i zajednički rad na postizanju boljih uslova za razvoj ženskog biznisa i realizaciju strateških prioriteta, koji su definisani u usvojenoj Strategiji razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori od 2015. do 2020. godine.

“Njeni strateški ciljevi se odnose na kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj ženskog preduzetništva, bolji pristup finansijama, obezbjeđenje potrebnih znanja i vještina, kao i promociju, umrežavanje i zagovaranje interesa žena preduzetnica”, navodi se u saopštenju.

Poseban problem za veće učešće žena u biznisu, kako se dodaje, predstavlja nedostatak finansijske podrške i upravo u tom segmentu je neophodno zajedničko djelovanje Asocijacije i Ženske političke mreže, prije svega kroz preispitivanje postojećih i kreiranje novih programa državne podrške, posebno u segmentu osnivanja garantnih fondova za žene.

“Stoga Asocijacija podržava jednu od prvih inicijativa Ženske političke mreže, a to je da se u okviru lokalnih budžeta napravi preraspodjela koja će omogućiti dodatni novac za podsticaj razvoja ženskog preduzetništva”, zaključuje se u saopštenju.