Dogovor Grčke s kreditorima, u decembru 95 obaveza

Podijeli

Grčka je saopštila da je postigla sporazum sa predstavnicima kreditora u okviru treće revizije programa pomoći, koja će odrediti naredne rate.

“Postigli smo sporazum sa predstavnicima institucija po svim pitanjima”, rekao je novinarima ministar finansija Euklid Cakalotos, javlja AFP, prenosi Beta.

Cakalotos i ministar ekonomije Jorgos Statakis su od utorka u Atini razgovarali sa predstavnicima Evropske unije, Evropske centralne banke, Evropskog mehanizma stabilizacije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Da bi dobila zeleno svjetlo za deblokadu kredita, Grčka će morati da u decembru ispuni 95 preuzetih obaveza, uključujući reformu javnih službi i socijalne zaštite, liberalizaciju tržišta energije i ubrzanje privatizacije.

Konačni zaključak “treće evaluacije” grčkog programa biće predstavljen eurogrupi 22. januara i trebalo bi da otvori put novoj tranši zajma Grčkoj, pod uslovom da grčki parlament usvoji tražene reforme. 

Grčka od 2010. živi od međunarodnih kredita u zamjenu za sve jače mjere štednje i deregulaciju koje su smanjile BDP za četvrtinu i dovele stopu nezaposlenosti do rekordnog nivoa u eurozoni. 

Treći program pomoći, koji finansiraju države članice EU i MMF, traje do avgusta 2018. a Atina se nada da će poslije toga moći da se vrati na tržišta da bi se sama finansirala.