Najveća oktobarska plata: Hotelijer zaradio 43.860 eura

Podijeli

Najveće plate u Crnoj Gori imaju zaposleni u sektorima snabdijevanje električnom energijom i finansijske i djelatnosti osiguranja, dok najmanje plate primaju zaposleni u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, trgovina na veliko i malo, kao i u sektoru usluge smještaja i ishrane, pokazuju najnoviji podaci Monstata o prosječnim platama za oktobar.

Najveća bruto plata isplaćena u oktobru iznosila je 43,86 hiljada eura, piše Pobjeda.

 “Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava na dan 29. novembar, najveća bruto zarada isplaćena u oktobru ove godine iznosila je 43,86 hiljada eura, a isplaćena je licu zaposlenom u djelatnosti hotelskog smještaja”,  kazali su Pobjedi iz Poreske uprave (PU).

Predstavnici PU objasnili su da je navedeni iznos isplaćen tom licu samo u oktobru, te se ne može zaključiti da se radi o redovnom mjesečnom primanju zaposlenog, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako je isti unijet u IOPPD obrazac pod šifrom 1-zarade, pa se kao takav i vodi u sistemu PU.

Iz PU podsjećaju da je najveća bruto zarada od početka godine u iznosu od 64,98 hiljada eura isplaćena u djelatnosti ostalog monetarnog posredovanja.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru je, prema podacima Monstata, iznosila 511 eura i bila je nepromijenjena u odnosu na septembar.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa je u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasla 1,8 odsto, a u odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini 2,4 odsto. Prosječna bruto zarada u oktobru iznosila je 767 eura.

Statističari su kazali da, ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u oktobru u odnosu na septembar pale 0,1 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu porasle 0,1 odsto.

Podaci Monstata pokazuju da su u oktobru najveće prosječne plate, bez poreza i doprinosa u iznosu od 927 eura primili zaposleni u sektoru snabdijevanje električnom energijom.

Nakon njih po visini plata slijede zaposleni u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja sa prosječnom platom od 923 eura, nakon čega slijede zaposleni u sektoru informisanje i komunikacije sa prosječnim primanjima od 666 eura, dok se na četvrtom mjestu po visini plata nalaze zaposleni u sektoru vađenja rude i kamena, sa prosjekom od 627 eura.

Najniže u trgovini

Najniža prosječna plata u oktobru u iznosu od 341 euro bila je u sektoru administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, tradicionalno pri dnu ljestvice se nalaze i prosječne plate u sektoru trgovine na veliko i malo sa prosjekom od 350 eura, potom slijedi sektor usluge smještaja i ishrane sa prosječnom platom 386 eura.

Jedan od sektora sa najnižim zaradama je i sektor prerađivačka industrija, gdje prosječna plata iznosi 415 eura. Prosječne neto zarade (bez poreza i doprinosa) u oktobru su u odnosu na septembar porasle u sektorima snabdijevanje električnom energijom 9,6 odsto, saobraćaj i skladištenje 4,4 odsto, ostale uslužne djelatnosti 3,4 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 1,1 odsto, državna uprava i odbrana 0,7 odsto, vađenje ruda i kamena 0,6 odsto, obrazovanje i snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama po 0,2 odsto.

 

Pad je zabilježen u sektorima poslovanje sa nekretninama 13 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 7,2 odsto, usluge smještaja i ishrane 6,5 odsto, informisanje i komunikacije 5,7 odsto, građevinarstvo 5,4 odsto, umjetnost, zabava i rekreacija 4,2 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 3,1 odsto, prerađivačka industrija 2,6 odsto, trgovina na veliko i malo 1,1 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,5 odsto i zdravstvena i socijalna zaštita 0,2 odsto.