Razgrabljene obveznice Erste banke

Podijeli

Glavninu trećeg izdanja obveznica Erste banke na hrvatskom tržištu kapitala kupili su mali ulagači, objavila je ta banka.

Kako se navodi u saopštenju, primarno namijenjene fizičkim osobama, Ersteove obveznice izazvale su veliki interes ulagača, čak i veći od maksimalnog planiranog iznosa izdanja od 50 miliona eura.

Erste je inače “majka” banka crnogorskoj istoimenoj banci i pod njenom je direktnom jurisdikcijom.

“U konačnoj alokaciji u velikom omjeru, s gotovo 98 odsto u odnosu na konačni iznos izdanja, učestvovala je upravo ova kategorija ulagača. Tako je obveznice Erste banke upisalo više od 200 fizičkih osoba dok je pravnim osobama alocirano nešto više od dva odsto izdanja”, ističe se u kompanijskom saopštenju.

Izdanje obveznica realizovano je uz godišnju kamatnu stopu od 1,81 odsto s polugodišnjom isplatom kamate, što ujedno predstavlja i prinos do dospijeća obveznica. Obveznice dospijevaju 2022. godine.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorijuma, poravnanja i namirenja Centralnog klirinškog depozitarnog društva je 30. novembar 2017. godine, a obveznice će po odobrenju Zagrebačke berze biti uvrštene na službeno tržište, stoji u Ersteovom saopštenju.