Vlada odustaje od euroobveznica

Podijeli

Predstavnici crnogorske Vlade i eksperata Međunarodnog monetarnog fonda intezivno rade na pripremanju nove trogodišnje strategije za upravljanje javnim dugom.

Dokument će biti pripremljen do kraja ove godine, a njegovo usvajanje se očekuje početkom naredne godine, piše Portal analitika. 

“Ova strategija će posebno fokusirati na rješavanje problema otplate euroobveznica, u čemu od pomoći može biti i aranžman sa Svjetskom bankom”, navodi se u Izvještaju Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja. Suština pravljenja strategije je da se skupe euroobveznice pokušaju zamijeniti jeftinijim kreditom od Svjetske banke.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, ukupan državni dug, na 30.09.2017. godine, iznosio je 2,49 milijardi eura, ili 59,26% BDP-a. Spoljni dug iznosio je 2,05 milijardi eura, dok je unutrašnji dug iznosio 431,35 miliona eura, a depoziti su iznosili 94,12 miliona eura.

Najviše se duguje za euroobveznice – čak 1,08 milijardi eura. Država se lani zadužila 300 miliona eura za obveznice po kamati od 5,75 odsto.