BiH najviše izvozi u Njemačku

Podijeli

Vijeće ministara BiH, na predlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za period januar – septembar 2017. godine u kojoj se navodi da je u ovom periodu povećan izvoz za 17,94 odsto i iznosio je 8,09 milijardi KM.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene za devet mjeseci 2017. godine iznosio je 21,4 milijarde KM, što je povećanje za 2,73 milijarde KM u odnosu na isti period prošle godine.

U ovom periodu uvezeno je robe u vrijednosti 13,3 milijarde KM, što je za 12,65 odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

Evropska unija je i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 65 odsto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma “CEFTA 2006” sa 14 odsto, dok ostale zemlje čine 21 odsto. Izvoz u EU ostvaruje učešće sa 72 odsto u ukupnom bh. izvozu, a uvoz iz zemalja EU učestvuje sa 61 odsto u ukupnom bh. uvozu, piše Klix.ba.

U ovom periodu zabilježen je rast izvoza u EU za 16 odsto i rast uvoza iz EU za 11 posto uz pad trgovinskog deficita od jedan odsto.

Bosna i Hercegovina je u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA-e u devet mjeseci ove godine zabilježila rast izvoza za 32 odsto, a uvoz iz ovih zemlja rastao je 12 odsto uz pad trgovinskog deficita od 26 posto.

Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom Bosna i Hercegovina ima sa Austrijom (147 odsto), Slovenijom (104 odsto), Njemačkom (77 odsto), Hrvatskom (72 odsto) i Italijom (60 odsto).

U prvom tromjesečju ove godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Tursku te Crnu Goru.

Istovremeno su najviše uvozili iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Slovenije, Rusije te Turske.