Portugalac novi šef eurogrupe

Podijeli

Eurogrupa, tijelo koje okuplja ministre finansija eurozone, izabrala je novog predsjednika, portugalskog ministra finansija Marija Centena, koji će 13. januara sljedeće godine preuzeti dužnost od dosadašnjeg predsjednika, Holanđanina Jeroena Dijsselbloema.

Centeno je važio kao favorit u trci s troje protivkandidata: luksemburškim ministrom finansija Pierreom Gramegnom, slovačkim Peterom Kažimirom i litvanskom ministricom Danom Reizniece-Ozolom, javlja Hina.

U prvom krugu glasanja niko nije uspio dobiti većinu, tj. deset glasova a Kažimir i Reizniece-Ozola povukli su se iz trke nakon prvog kruga.

Centeno je 50-godišnji profesor ekonomije, a u politiku se uključio tek 2015. ulaskom u sadašnju Vladu Portugala.

Ne pripada nijednoj političkoj stranci.

Izabran je na mandat od dvije i pol godine.

Eurogrupa je neformalno tijelo u kojem ministri država članica europodručja raspravljaju o pitanjima koja se tiču njihovih zajedničkih odgovornosti u vezi s eurom.

Sastaje se jednom mjesečno, uoči sastanka Vijeća za ekonomske i finansijske poslove, koje okuplja ministre finansija svih zemalja članica EU-a.

Iako je riječ o neformalnom tijelu, ono je vrlo važno, a predsjednik eurogrupe smatra se jednim od bitnih dužnosti u EU.

U sljedeće dvije i po godine eurozona bi trebalo da sprovede temeljne reforme.

Evropska komisija u srijedu će objaviti svoje predloge o tome kako ojačati eurozonu kako bi se izbjegli potresi poput onoga kad je bila na ivici raspada zbog dužničke krize u Grčkoj.