Gradnja autoputa: Spajaju se stubovi mosta Moračica

Podijeli

Nakon što su krajem oktobra završeni svi stubovi najvećeg mosta na prostoru bivše Jugoslavije na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare, danas su počeli radovi na rasponskoj konstrukciji mosta Moračica, saznaje CdM.

Most Moračica ima pet stubova. Dužina mosta je 960 metara, a ukupna širina 23.40 metara. Visina najvisočijeg stuba iznosi 180 metara, zajedno sa temljem i konstrukcijom, odnosno visina samog stuba iznosi 161,5 metara.

Maksimalni raspon među stubovima je 190 metara.

Poduhvat ovakvih razmjera nije radio niko u regionu. Ovo će biti najviši most na prostoru bivše Jugoslavije.

Radovi na potpunom probijanju završeni su na dva tunela Jabučki krš i Klopot i jedne cijevi tunela Vilac. Do kraja godine, kako je ranije pisao CdM, biće probijen tunel Mrke.

Impozantni objekti na trasi, poput mosta Moračica, tunela Vjeternik, biće primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu i šire.

Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 km koliko je duga dionica, sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na ovoj dionici autoputa je 100 km/h , a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta.

Inače, od početka godine na autoputu su izvedeni radovi vrijedni 147,9 miliona eura, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta.