Kinezi zatvaraju butike širom BiH

Podijeli

Problemi s oporezivanjem, transparentnošću i birokratskom crvenom trakom smatraju se glavnim uzrocima zatvaranja kineskih biznisa u BiH. Neki smatraju i da je dolazak velikih korporacija i trgovačkih centara istisnuo s tržišta kineske butike i da se zato Kinezi iseljavaju.

“Sedam kilometara uz ovu cestu mogla se naći po jedna kineska radnja u svakoj drugoj kući. Bilo je nevjerovatno; Kinezi svuda. Sada svi oni napuštaju Bosnu”, kazao je taksista tokom vožnje iz Buća Potoka do Rajlovca.

Kako piše Balkan Diskurs, uprkos smanjenju broja kineskih imigranata, oni i dalje u BiH ostaju najbrojniji useljenici. Prošle godine najveći broj trajnih prebivališnih dozvola izdan je Kinezima koji su činili više od 20 odsto svih koji su se prijavili za te dozvole.

“Mnogi od nas, Kineza, dolaze iz pokrajine Zhejiang. Svakih nekoliko mjeseci vraćam se u Kinu da pokupim robu za svoju trgovinu i za druge”, rekao je sagovornik iz Wenzhoua.

On je u tridesetim godinama i kaže kako nije razmišljao o tome da se preseli u Bosnu dok se nije oženio svojom suprugom, a njena porodica je otvorila kineski butik u Sarajevu prije 15-ak godina.

Kaže kako mnogi Kinezi napuštaju BiH te odlaze u Kinu ili na Tržnicu Arizona u Brčko Distriktu. Uz tešku ekonomsku situaciju u državi, neki Kinezi spominju i da odlaze iz BiH zbog “duga državi” koji je narastao jer se ne znaju “nositi sa zakonima o oporezivanju” u BiH.