Pitali smo domaćice: Ovo su savjeti za povoljniju kupovinu u marketima

Podijeli

Mnogi potrošači u Crnoj Gori se žale na sve više cijene roba i usluga a čini se da najveću “bitku” vode domaćice koje su u svakodnevnoj potrazi za nižim cijenama namirnica kako bi raspoloživi budžet bio što efikasnije trošen.

Građanke sa kojima je razgovarao reporter Investitora kažu da su se “svještile” te da na mjesečnom nivou, prilikom trgovine za domaćinstvo, mogu da uštede i do 20 odsto novca.

Kažu da sa prosječnom crnogorskom platom teško mogu da se izmire sve obaveze ali da pametnim izborom trgovine može da se snađe.

“Moj recept je odlazak u market najčešće jednom sedmično, odnosno 3-4 puta mjesečno. Često upadnemo u zamku da čuvamo novac od većih kupovina, a zapravo nas svakodnevni odlasci u prodavnicu najviše koštaju”, kaže Zorica Milović (48), koja je bila najraspoložnija da sa nama podijeli svoja iskustva i savjete.

Savjetuje da se pravi plan kupovine kako bi tačno znali šta nam treba i koliko to košta.

“Moj savjet je da se prate sniženja, ali da se obrati pažnja na pojedinačne cijene. Jednom sam bila žrtva popusta sistema ‘kupiš jedan, drugi dobiješ gratis’, jer sam kasnije shvatila da sam zapravo platila oba. Manipulacije cijenom kod trgovaca su veoma česte i tu važi pravilo – što glasnija reklama, to je veća mogućnost prevare kupca”, rekla je ona. 

Iako je obilazak više marketa često dosadniji i naporniji od izdvajanja par eura više, savjet je da se informišete o cijenama kod više prodavaca.

“Sada u Podgorici imamo više hipermarketa i u posljednje vrijeme se zaista ‘tuku’ cijenama. Vidjeli ste kakve je reakcije kod konkurencije izazvalo otvaranje renoviranog Volijevog diskonta na Zabjelu. I to su šanse koje kupci treba da koriste a što su, vidjelo se, i učinili, sudeći po velikim gužvama”, kaže Zorica.

Veliki trgovinski lanci u saradnji sa proizvođačima često nude proizvode po nižim, akcijskim cijenama. Zorica kaže da često iskoristi te popuste, posebno kada je u pitanju kućna hemija. Nju, ipak, po pravilu kupuje u specijalizovanim radnjama, jer su povoljniji, mada se i u marketima desi povoljan popust.

“Ako ste u višečlanom domaćinstvu, svakako će vam se isplatiti da uzimate velika pakovanja, nego više manjih, a upravo su oni često sa akcijskim cijenama. Za manja domaćinstva se ne isplati a zato se i zna da samci ili parovi imaju veće troškove nego veće porodice”, kaže ona.

Na pijacu ne idite rano

Zorica savjetuje da se na pijacu ne ide rano ujutro, jer je primijetila da je tada najskuplja. Pijačni prodavci, kaže, često cijene popodne snize kako bi je prodali, jer im se zbog kvarljivosti ne isplati da je vraćaju nazad.

“Popodne je lakše i cjenkanje, za one koji to vole, a preporučila bih odlazak na pijacu tokom radnih dana a valja se raspitati i kada trgovcima stiže svježe voće i povrće”, rekla je Zorica, dodajući da izbjegava kupovanje svježih namirnica u manjim piljarama zbog nesigurnosti u kvalitet ali i zbog viših cijena.