Budvanska kompanija omogućila plaćanje bitcoinom

Podijeli
Kompanija “Stratex” Neila Emilfarba omogućila je klijentima u Crnoj Gori plaćanje usluga i proizvoda kripto-valutom – bitcoin, čime je postala prva kompanija na Balkanu koja je prihvatila digitalni novac kao validno platežno sredstvo.

Već od ove sedmice moguće je plaćati u budvanskom “Dukley hotelu”, restoranu i marini, ali i kupiti nekretninu u luksuznim kompleksima kompanije “Dukley gardens” na Zavali u Budvi i “Dukley residence” nadomak Starog grada u Budvi.

“Plaćanje se vrši putem neke od zvaničnih aplikacija i novac koji je predmet transakcije se automatski konvertuje u eure. Prema zvaničnim podacima, u svijetu je aktivno samo 10.000 ovakvih platnih mjesta, dok prema zvaničnom sajtu: cionmap.org na cijelom Balkanu, osim projekata pod okriljem ‘Stratexa’, postoji još možda samo jedno platno mjesto”, saopšteno je iz “Stratexa”.

Bitcoin, koji ne postoji u fizičkom obliku, premašio je vrijednost od 14.000 dolara za jedan novčić, a cijena varira i zavisi od potražnje.

Ideju bitcoina razvio je Satoši Nakamoto još 2008. godine, kada je objavio dokument u kojem je pojasnio kako će virtuelna valuta funkcionisati.

Tada je ustanovljeno da će se stvarati pomoću specijalnog kompjuterskog softvera i razmjenjivati direktno među korisnicima, bez prisustva treće strane.

Riječ je o decentralizovanom sistemu koji ne može da kontroliše jedna osoba, uključujući čak i njegovog tvorca. Valuta nije oslonjena na banke i njome navodno ne upravlja nijedna država, osoba ili grupa.