Čak 96 odsto hrvatskih firmi ima širokopojasni pristup internetu

Podijeli
U hrvatskim je poduzećima visoki stupanj opremljenosti informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (IKT) i uređajima, pa tako njih po 96 posto upotrebljava računala i ima pristup internetu, dok 74 posto kućanstava ima osobno računalo, pokazuju podaci DZS-a.

Kućanstva su ukupno ove godine za dva postotna boda smanjila opremljenost osobnim računalima, te ih je sada takvih 74 posto, a slična je situacija s pristupom internetu, što ove godine ima 76 posto kućanstava, za razliku od njih 77 posto u 2016.

Poduzeća naveliko koriste brze širokopojasne veze

Osim što su u većini dobro opremljeni tehnološkim uređajima i imaju pristup internetu, 71 posto poduzeća u Hrvatskoj ima svoju internetsku stranicu, a čak 96 posto upotrebljava neki oblik širokopojasne veze, pri čemu njih 92 posto ili 6 posto više nego lani širokopojasni fiksni pristup i njih 83 posto mobilni širokopojasni pristup ili 3 posto više.

Iz DZS-a su istraživanje o tom proveli na uzorku od 4.500 poduzeća u Hrvatskoj.

U vezi ugovorene brzine internetske veze u poduzećima ove je godine vidljivo, kako napominju iz DZS-a, da sve više poduzeća dogovara veće brzine od 10 Mbps te je sada takvih 8 posto više nego lani ili 63 posto.

Ipak, poduzeća još uvijek slabo koriste društvene medije, svega njih 45 posto, kao što slabo koriste i internetsku prodaju, koja zauzima tek 11 posto prodaje roba i usluga, a slabo koriste i usluge računalnog oblaka ili cloud, njih 31 posto.

Po djelatnostima, najviše se IKT-om služe i koriste za poslovanje u sto postotnom slučaju poduzeća u sektoru opskrbe električnom energijom i vodom, izdavaštvu i komunikacijama te u poslovim djelatnostima, a najbliže su im, 99 posto, poduzeća iz sektora trgovine.

U građevinarstvu time svime se služi 94 posto poduzeća, kao i u proizvodnji, dok u hotelima i restoranima te uslužnim djelatnostima i prijevozu to iznosi po 93 posto.

Gotovo sva kućanstva s fiksnim širokopojasnim pristupom

Istraživanje DZS-a o IKT opremljenosti kućanstva provedeno je na uzorku od 5.493 osobe u dobi od 16 i 74 godine i njihova kućanstva, od kojih gotovo sva imaju fiksni širokopojasni pristup, dok ih gotovo 57 posto, za razliku od lanjskih 50 posto, pristupa internetu putem širokopojasnih mobilnih mreža.

Od 24 posto kućanstava koja nemaju internetski priključak, najviše ili 68 posto, ih je reklo da za to nemaju potrebu, dok s obzirom na dob nisu ove godine primjetni pomaci u odnosu na lani te internet i općenito IKT i dalje najviše koristi mlađa populacija, s time da iz DZS-a kažu kako raste uporaba kod onih do 54 godine.

Internet se i dalje najviše koristi za čitanje novina i magazina, potom za informiranje o proizvodima i uslugama te zdravlju, dok se najmanje koristi za traženje posla i predaju službenih zahtjeva i obrazaca javnim službama.