Nakon Krnova, niče vjetropark i na Možuri

Podijeli

Nakon što su početkom septembra iskopani temelji za 23 vjetroelektrane na Možuri, danas se krenulo sa postavljanjem stopa za gradnju vjetroelektrana na brdu između Bara i Ulcinja, snage 46 megavata, vrijednosti 40 miliona eura, saznaje CdM.

Investitor je državna kompanija sa Malte koja je dostavila bankarsku garanciju na iznos od 1,5 miliona eura.

U septembru su dopremljena 23 prstenasta temelja za vjetroturbine pomorskim putem iz Kine na gradilište, u dvije serije.

Takođe, završeno je iskopavanje za 23 vjetroturbine i temelje, nivelisanje terena za platformu trafostanice, kao i iskopavanje jarka za kabal.

Na gradilište su dopremljeni prestenasti temelji, privremeni putevi su povezani, a pribavljene su sve neophodne dozvole i odobrenja.

Budući da je na pomenutoj lokaciji zemljište na kojem je planirana izgradnja 23 vjetroelektrane u državnoj svojini nije sprovođen postupak eksproprijacije.

Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186.057 eura odnosno 0,37 eura/ m2 i plaća ga investitor u četiri jednake rate.

Ugovorom, državno zemljište je dato u zakup na period od 20 godina.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagrantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

Prema svim svjetskim analizama vjetroelektrane namaju nijedan štetni uticaj na turizam neke države, već je u nekim mjestima zabilježen porast broja turista koji obilaze lokalitete na kojima su postavljene.