Vlada odobrila milionske subvencije siromašnima za struju

Podijeli

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2017. u iznosu od 9,5 miliona eura.

“Zahvaljujući odličnim rezultatima, 90 miliona prihoda više nego 2016. godine, omogućena je domaćinska raspodjela. Novac usmjeravamo na subvencioniranje ‘ranjivih kupaca’ električne enegrije, u oblast saobraćaja”, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade, prenosi CdM.

Predlog izmjena zakona o budžetu za ovu godinu iznosi oko 9,5 miliona eura, koje će, između ostalog, opredijeliti za subvencioniranje ranjivih kupaca električne energije.

Ministar finansija, Darko Radunović, kazao je da je Vlada, zahvaljujući rezultatima postignutim u ovoj godini, u mogućnosti da dospjele obaveze države izmiri, odnosno uputi sredstva gdje su najpotrebnija.

“Sredstva iz rebalansa biće opredijeljena za Ministarstvo ekonomije u iznosu od jednog miliona eura, u skladu sa uputstvom za subvencije za proizvodnju i pružanje usluga koje se odnose na subvencioniranje ranjivih kupaca električne energije”, rekao je Radunović nakon sjednice Vlade, prenosi Mina business.

 

Radunović je dodao da su Vladini napori doveli do rezultata na koje mogu biti ponosni.

“Za prvih 11 mjeseci prihodovali smo oko 64 miliona eura više nego prethodne godine. Očekujemo da će prihodi do kraja godine biti oko 30 miliona eura veći u odnosu na plan, odnosno blizu 90 miliona u odnosu na prošlu godinu”, naveo je Radunović.

Prema projekcijama, izdaci će do kraja godine biti manji oko 50 miliona eura u odnosu na prošlu godinu.

“Deficit će biti niži 2,7 odsto u odnosu na projekciju iz fiskalne strategije i do kraja godine iznosiće oko 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, saopštio je Radunović.