Crna Gora dobija prvi javni akvarijum

Podijeli

Crna Gora, trebalo bi u maju 2019. da dobije prvi javni akvarijum, koji će pružiti pogled na bogatstvo flore i faune u Jadranskom moru.

Akvarijum će biti smješten u zgradi Instituta za biologiju mora u Kotoru Akvarijum će biti smješten u zgradi Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Akvarijum će, kako je RTCG-u saopšteno iz Instituta za biologiju mora iz Kotora, imati edukativnu ulogu u obrazovanju djece školskog uzrasta u Crnoj Gori i u regionu, a biće smješten u zgradi Instituta.

Za te aktivnosti predviđeno je 557.850 eura, od granta koji je Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore odobren od Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške za osnivanje „Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – BOKAAQUARIUM“.

Prijedlog projekta podnešen je u okviru poziva „Jačanje evropskih integracija u Srbiji i Crnoj Gori“, koji je raspisala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

“Osnivanje Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – BOKAAQUARIUM imaće višestruki značaj za dalji razvoj Instituta za biologiju mora, posebno u segmentima očuvanja, proučavanja i zaštite Jadranskog mora”, saopštio je Institut.

Planirano je da se u okviru projekata, kroz buduću saradnju sa Nacionalnim parkovima Crne Gore, obezbijedi i uspostavi slatkovodni akvarijum na Skadarskom jezeru, kao dio planiranih projektnih aktivnosti.

“Centar će se baviti zaštitom ugroženih vrsta morske faune i flore, kao i eksperimentalnim istraživanjima iz različitih naučnih oblasti”, navode u Institutu za biologiju mora.

Institut za biologiju mora će, kako poručuju, nastojati da okupi sve zainteresovane institucije da zajednički daju doprinos u bržem ispunjavanju ciljeva kroz Pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina, naročito u oblasti zaštite morskog ekosistema.

“Time će Univerzitet Crne Gore i Institut za biologiju mora još jednom potvrditi posvećenost i rad u ispunjenju svih zadatih mjerila kroz pregovaračka poglavlja, kao i što kvalitetnijoj i bržoj integraciji Crne Gore u Evropsku uniju”, poručuju iz te naučne institucije.