Lego dobio važan sudski spor u Kini

Podijeli

Danski proizvođač igračaka Lego dobio je važni sudski proces u Kini protiv dvije kompanije koje su proizvodile i prodavale igračke gotovo identične ponudi LEGO Friendsa ali pod markom Bela.

Lego je tužio dvije kineske firme koje su proizvodile i prodavale proizvode Bela izgledom gotovo identične njihovim proizvodima, javlja Hina.

Prethodno je Viši sud u Pekingu presudio da su Legov logotip i ime na kineskom “poznati” zaštitni znakovi, što je kompaniji omogućilo da pred sudovima uspješnije traži zaštitu za svoje robne žigove.

Sada je sud u pokrajini Šandong zaključio da “neki proizvodi Bela predstavljaju povredu autorskih prava Lego grupe i proizvodnja i prodaja tih proizvoda predstavljaju povredu propisa poštene tržišne utakmice”, naveo je Lego u saopštenju objavljenom u četvrtak.

To je prva sudska pobjeda za Lego u predmetu kršenja autorskih prava u Kini gdje su kopije poznatih šarenih kockica i figura česta pojava, potkopavajući nastojanja danske kompanije da osigura udio u 31 milijardu dolara vrijednom kineskom tržištu igračaka i igara.

Sud je takođe odredio da je “prepoznatljiv i jedinstven izgled određenih dekorativnih aspekata ambalaže, zajednički tačno definisanim linijama proizvoda (u ovom slučaju, LEGO Friendsa)”, zaštićen kineskim zakonom o ravnopravnom tržišnom takmičenju.

Uspjeh na kineskom tržištu ključan je za bolje poslovne rezultate kompanije čiji su prihodi na američkom i evropskom tržištu razočarali, označivši kraj desetogodišnjeg razdoblja uzleta.

Lego, čije je ime izvedeno iz danskog “leg bunt” (“dobro se igrati”) takmiči se za udio na kineskom tržištu s proizvođačem Barbika Mattelom i Hasbroom, koji proizvodi seriju igračaka My Little Pony, podsjeća Reuters.