Nafta ispod 62 eura

Podijeli
Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 62 dolara budući da ulagače brine neočekivano veliko povećanje američkih zaliha derivata, potpirujući zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,55 dolara. Juče je zaključila trgovanje u minusu 1,64 dolara. Na američkom tržištu danas nije bilo značajnijih promjena u cijeni u barelom se trgovalo po 56,16 dolara. U srijedu pojeftinio je 1,66 dolara.

Tržišta je juče poljuljao službeni izvještaj američke vlade o zalihama, koje je pokazalo skok zaliha benzina u prošloj sedmici za čak 6,8 miliona barela. Ostali derivati, uključujući Zalihe sirove nafte smanjile su se za 5,6 miliona barela, prenosi Hina.

“Juče su cijene poprilično pale i čini se da za sada vrijedi pravilo ‘kratkoročno prodajte, kupovinu ostavite za kasnije'”, opisuje raspoloženje na tržištu glavni direktor kompanije Saxo Bank Ole Hansen.

“U ovo vrijeme u godini likvidnost pada i svi nastoje smanjiti a ne povećati rizik”, dodaje Hansen.

PVM Oil Associates u bilješci klijentima piše: “Zalihe drugih naftnih proizvoda pale su u prošloj sedmici za 5,36 miliona barela. Neto rezultat je pad ukupnih komercijalnih naftnih zaliha za 2,52 miliona barela”.

“Trenutno su gotovo sedam odsto ispod prošlogodišnjeg nivoa i više su samo 3,9 odsto u odnosu na petogodišnji prosjek. U cjelini gledano, sedmično podaci nijesu bili tako loši kao što se čini na prvi pogled”, dodaju oni.

Trgovce koji špekulišu s rastom cijena više brine povećanje američke proizvodnje nafte za 25.000 barela dnevno, na 9,71 milion barela dnevno. To je najveći obimm proizvodnje od prve polovine 70-ih godina prošlog vijeka.

Ogromna američka proizvodnja prijeti naporima koje predvode Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija, da proizvodnju i potražnju dovedu u ravnotežu nakon višegodišnjeg viška u snadbijevanju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u srijedu iznosila 60,73 dolara, što znači da se nije znatnije mijenjala u odnosu na prethodni dan trgovanja.