Primoravanje kompanija da plaćaju članstvo u PKCG je neustavno

Podijeli

Skupštinski Odbor za ekonomiju podržao je predlog zakona o Privrednoj komori (PKCG), kojim je predviđeno da svako preduzeće registrovano u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) mora da plaća članarinu Komori. Upravo tu odredbu kritikovao je izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA) Zoran Vulević.

“Neprihvatljivo je da sva preduzeća registrovana u CRPS-u moraju da plaćaju članarinu. To je neustavna odredba jer se niko ne može prisiliti da bude dio nekog udruženja”, ukazao je Vulević na jučerašnjoj sjednici odbora, piše Dan.

Predsjednik odbora Predrag Sekulić rekao je da prema presudi Ustavnog suda obavezno članstvo nije protivno zakonu.

“Mišljenje Evropskog parlamenta pokazuje da ta obaveza nije u suprotnosti sa zakonom. Mišljenja su podijeljena u tom dijelu, ali ako ne bismo imali obavezujuće članstvo, mogli bi neki koji imaju veće profite da se bave samo tim granama privrede”, naveo je Sekulić.

Kako je dodao, ako svi plaćaju članarinu, onda je ona niska i ne opterećuje privredu ni u kom dijelu. Sekulić je podsjetio da članarinu određuje Skupština PKCG.

Genci Nimanbegu (Forca) smatra da članski doprinos treba da bude obavezan, kao i da bi PKCG trebalo dati poseban tretman.

Odbor je usvojio i predlog zakona o tržištu kapitala.