AmCham: Srbija bolja za investitore od Crne Gore, Makedonije i BiH

Podijeli

Srbija je bolja za investitore od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a gora u odnosu na susjedne države koje su članice EU, pokazalo je istraživanje Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o poslovnom okruženju u toj zemlji.

Najbolje su, kao i prošle godine, ocijenjeni smanjenje deficita budžeta, manje administracije za pribavljanje građevinskih dozvola i reforma radnog zakonodavstva, ali im je ove godine dodat i početak reforme e-Uprave.

Predsjednik Upravnog odbora AmCham Srbija Zoran Petrović je izjavio da je, prema ocjenama investitora, ostvaren veliki uspjeh u Zakonu o inspekcijskom nadzoru, izdavanju građevinskih dozvola i sistemu izvršenja, dok je sa druge strane, još mnogo posla preostalo u oblastima reformi javnih preduzeća, reformi javnih nabavki, efikasnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, i sive ekonomije.

Ove godine je, kako je dodao, nešto bolja situacija i na planu predvidivosti poreskog tretmana, jer je pet poreskih zakona došlo pred parlament.

“Vrijeme da prebacimo u petu brzinu i da Srbiju napravimo boljim mjestom za poslovanje i za život”, izjavio je Petrović.

On je to rekao na tradicionalnoj AmCham konferenciji “Peto prolazno vrijeme – reforme u petoj brzini”, na kojoj su predstavljeni rezultati AmCham godišnjeg istraživanja o zadovoljstvu i povjerenju investitora i reformski prioriteti koje su AmCham kompanije članice i drugi predstavnici poslovne zajednice identifikovali kao ključne za ubrzanje reformskog procesa.

Zamjenik izvršnog direktora AmCham Srbija Amalija Pavić je, predstavljajući rezultate istraživanja, istakla da je zadovoljstvo članica AmCham-a poslovnom klimom značajno bolje od prošlogodišnjeg i da je trend poboljšanja poslovne klime stabilan, iako postoji dosta prostora za unapređenje.

Pavićeva je istakla da je Srbija kao investiciona destinacija bolje ocijenjena od zemalja regiona koje nijesu članice EU, ali da je očekivano slabija ocijenjena u odnosu na susjedne države članice EU.

Hrvatska je, prema njenim riječima, ove godine značajno oborila svoj rejting kao investiciona destinacija, za šta je razlog slučaj Agrokor.

AmCham-ovo istraživanje daje prikaz percepcije članstva AmCham-a o poslovnom okruženju u Srbiji, a sprovedeno je u periodu od jula do novembra 2017.

Investitori poručuju da su glavne reforme koje bi doprinijele novim investicijama smanjenje sive ekonomije, unapređenje efikasnosti pravosuđa i smanjenje korupcije, prenose mediji.