Radović: Kotor ne smije da se odrekne kruzera

Podijeli

Kotor, grad koji je u nedostatku hotelskih kapaciteta dominantno usmjeren na izletnički i kruzing turizam ne može se, niti treba odreći njihovih dolazaka, tim prije što iz godine u godinu jača saradnja sa najpoznatijim kruzing kompanijama koje dovode goste koji se jedino ovako mogu upoznati sa ponudom grada, smatra direktorica Turističke organizacije (TO) Kotor, Ana Nives Radović. 

“Razlog zbog kojeg se nerijetko mogu čuti protivljenja dolasku kruzera uglavnom je uslovljen negodovanjem zbog gužve koja se stvara na saobraćajnici zbog prelazaka putnika sa kruzera, iako gužvu stvaraju vozila čiji veći broj u ljetnjim mjesecima opterećuje jedinu saobraćajnicu grada, što bi bio slučaj i kada ne bi bilo niti jednog pješaka koji prelazi ulicu”, rekla je Radović za portal Investitor.

Problem gužve, prema njenim riječima, leži u saobraćajnoj infrastrukturi koja nije prilagođena prometnoj turističkoj destinaciji, a ne u dolaski kruzera čiji turisti troše novac u gradu.

“Da nije tako u gradu ne bi postojalo više desetina suvenirnica i ugostiteljskih objekata dominantno prilagođenih gostiju sa kruzera i ne bi svi istovremeno dobro poslovali u uslovima relativno velike konkurencije na malom prostoru”, dodala je Radović.

Ana Nives Radović (Privatna arhiva, FB)

Na pitanje koliki su prihodi Kotora od te vrste turizma u prethodnim godinama, Radović odgovara da to nije moguće precizno procijeniti, budući da se potrošnja odvija u različitim segmentima.

“U tom smislu možemo govoriti o prihodima Luke Kotor, prihodima TO Kotor, prihodima ugostitelja, prihodima maloprodajnih objekata, zaradi od ulaznica na lokalitete i muzeje, kao i prevozu. Svi oni bilježe konstantan rast, a ujedno i transformišu privrednu strukturu grada. U Kotoru je sve više ne samo suvenirnica, već i prodavnica umjetnina, luksuznog nakita, odnosno svega onoga što kupuju turisti koji ne žale da potroše novac, iako to nije pravilo, s obzirom na to da kruzeri dovode i one koji ostvariju minimalnu ili gotovo nikakvu vanpansionsku potrošnju”, navodi Radović.

Teško je, kako je kazala, porediti druge kruzing destinacije, ne samo kada govorimo o Veneciji ili Barseloni.

“Već i o Dubrovniku koji često smatraju sličnim oni koji nijesu svjesni kolike su razlike u prilagođenosti potrebama turista tamo i u Kotoru. Velike evropske luke imaju generalno problem prekomjernog broja posjeta i taj fenomen već je prepoznat pod nazivom overtourism, no ipak je riječ o gradovima koji mogu privući turiste u brojne velike hotele, dok cio Kotor ima hotelskih soba koliko jedan veći hotel u tim gradovima”, smatra Radović.

“Ne smijemo se odreći niti jednog gosta budući da nemamo alternativu i nemamo luksuz da biramo koga da favorizujemo. U ovoj fazi sve što možemo je da se trudimo da iskustvo turista sa kruzera bude takvo da oni požele da drugi put dođu i ostanu duže”, zaključila je direktorica TO Kotor.