Saxo Bank: Bitcoin leti do 60.000 dolara, a onda slom

Podijeli
Fed će izgubiti nezavisnost, euro će pasti na paritet sa dolarom, bitcoin će doživjeti slom, a Tencent će preteći Apple, predviđa za 2018. godinu Saxo Bank u svojim tradicionalnim godišnjim prognozama. 

Saxo Bank je s deset provokativnih predviđanja uzburkala duhove, a intrigantne su sljedeće prognoze: Wall Street će u 2018. godini u protivreakciji na trenutno rekordno nisku volatilnost doživjeti 25-odstotni jednodnevni pad (mjereno indeksom S&P 500), pri čemu je Saxo Bank već odredila da će to biti ponedjeljak, koji će se, naravno, nazvati i crni ponedjeljak kao onaj zloglasni ponedjeljak, 19. oktobra 1987. godine.

Dramatično će biti trgovanje bitcoinom. Očekuje se da će dostići 60.000 dolara, čime bi njegova tržišna kapitalizacija iznosila vrtoglavih hiljadu milijardi dolara, a zatim će uslijediti slom nakon čega će Kina i Rusija (barem djelomično) zabraniti bitcoin. 

Američka centralna banka Fed će izgubiti nezavisnost, kontrolu će preuzeti Trezor. Euro će pasti poslije perioda rasta na nivo ispod jednog dolara za euro. Čak i japanskom jenu se ne piše dobro, tako da bi se za dolar moglo plaćati 150 jena. 

U Saxo Bank takođe predviđaju da će kineska tehnološka kompanije Tencent po vrijednosti preteći Apple, te sa 870 milijardi dolara postati najvrijednija kompanija koja kotira na berzi.