Šta Alibaba donosi Srbiji

Podijeli
Vijest da vodeća kineska i svjetska kompanija za onlajn trgovinu, Alibaba, dolazi u Srbiju, čini se, stavila je tačku na višemjesečne medijske spekulacije o tome koja je od zemalja u regionu najozbiljniji kandidat za privlačenje te investicije.

Naime, predstavnici Alibabe su od početka ove godine bili u intenzivnom pohodu po zemljama regiona – od Hrvatske, preko Mađarske, Rumunije do Bugarske, tražeći strateškog partnera, jer planiraju izgradnju velikog distributivnog centra u ovom dijelu Evrope, podsjeća Tanjug.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine Tatjana Matić izjavila je po povratku iz Kine, gdje je razgovarala sa predstavnicima kompanije Alibaba, da je sada „sasvim izvjestan njihov dolazak u Srbiju” i da se za šest mjeseci mogu očekivati prvi rezultati tih pregovora.

„Utvrđeno je da ćemo ući u pregovore. Formiraćemo operativne timove koji će se baviti prioritetnim temama. Tri teme su dogovorene, dvije su predložene od Alibaba grupe – onlajn turizam i elektronsko plaćanje. Mi smo željeli da razgovaramo o otvaranju distributivnog centra i logistici”, navela je Matić.

„Sve zavisi od nas, od brzine kojom ćemo određene predispozicije iskoristiti i zbog toga što smo za razliku od drugih zemalja bili proaktivniji”, kaže Matić u razgovor za Tanjug.

Ona napominje da je sigurna da će Alibaba grupa doći na to tržište i da je jedan od ključnih argumenata u razgovoru sa Alibabom bila činjenica da Kina u ovom trenutku ima projekte vrijedne šest milijardi dolara u Srbiji. To bi po njenim riječima za srpsku ekonomiju i turizam bio značajan iskorak.

Dolazak Alibabe na naše tržište kroz onlajn turizam, ali i alipay aplikaciju bi značio veliki skok u broju kineskih turista u Srbiji, jer velika prepreka za sve njih je to što se u Kini više od 85 odsto plaćanja vrši putem mobilnog telefona.

„Kada bi imali aplikaciju kao što je ali pej u Srbiji, oni bi više i trošili, s druge strane i mi se na taj način otvaramo kao tržište za druge kineske kompanije i ne samo kineske, i za neka druga ulaganja koja bi bila jednostavnija”, kaže Matić.

Na pitanje da li je Alibaba sremna da razgovara i o otvaranju distributivnog i logističkog centra za transport robe iz njih, Matić kaže da je zamjenik gradonačelnika Hangdžou, gdje je vođen razgovor o dolasku ove kompanije u Srbiju, predstavio deklaraciju o saradnji između Hangdžoa i gradova u Srbiji, u kojoj se navodi da je jedan od prioriteta izgradnja logističkih centara u Srbiji.

Međutim, kada je u pitanju distribucija i logistika, sagovornica Tanjuga kaže da su logistika i distribucija zanimljivi i drugim kineskim kompanijama, ali da je to složeniji proces koji će zahtijevati dugoročniju saradnju.

„Za to je potrebno mnogo ulaganja u transport, prije svega u željeznicu Beograd-Budimpešta, završetak koridora…„, navodi Matić i dodaje „da postoje dogovori o direktoj liniji između Hangdžoa i grada Niša te se nadam da će Niš o tome razmisliti”.

Ova kompanija trenutno ima distributivni centar u Frankfurtu koji pokriva tržište Evrope.

Alibaba je svjetski gigant u sferi elektronske trgovine, u čijoj je ponudi više od 800 miliona proizvoda, čiji je broj aktivnih korisnika u septembru ove godine dostigao 549 miliona (za 20 miliona više nego u avgustu) i dnevni promet od gotovo milijardu eura. Ovaj svjetski gigant posluje u 200 zemalja svijeta.

U trećem kvartalu 2017, kako je preneo londonski Financial Times, Alibaba je zabilježio rast operativne dobiti od 83 odsto, na 2,5 milijardi dolara, generisan prije svega onlajn trgovinom, a rezultat je snažno nadmašio tržišna očekivanja.

Stoga je ova kompanija, inače listirana na berzi u SAD, podigla projekciju rasta prihoda za cijelu 2017. godinu i očekuje da će oni na godišnjem nivou biti veći od 49 do 53 odsto. Prethodno je prognozirala povećanje od 45 do 49 procenata.

Vrijednost akcija Alibabe se ove godine više nego udvostručila, čime je tržišna kapitalizacija kompanije dostigla 477 milijardi dolara, što znači da polako ali sigurno sustiže svjetskog lidera u onlajn trgovanju, „Amazon”, čija je tržišna vrijednost polovinom novembra iznosila 546 milijardi dolara.

Međutim, dok se „Amazon” fokusira na proširenje e-trgovine na novim tržištima, Alibaba širom svijeta ulaže u kompanije čije poslovanje prevazilazi e-trgovinu.
Američki „Forbes” je nedavno objavio, poredeći ova dva onlajn trgovca, da Alibaba jeste platforma za e-trgovinu, ali da, za razliku od „Amazona”, ona ima složen i ogroman ekosistem.

Naime, pored direktnih sajtova za e-trgovinu, Alibaba je pokrenuo i sistem „Ali pay”, koji korisnicima omogućava plaćanja preko sopstvenih platformi, kao i portal „Ant Financial”, koji omogućava ljudima sa idejama da pronađu finansijere.

Iza Alibaba grupe stoji njen osnivač i suvlasnik, 53-godišnji bivši profesor engleskog jezika poznat širokoj javnosti pod imenom Jack Ma, a čije je pravo ime ustvari Ma Jun. Rođen je u gradu Hangdžou u vrlo siromašnoj porodici i odmalena se trudio da savlada engleski, pa je biciklom vozio strane turiste po gradu. Tada je i dobio nadimak Džek, prema podacima sa portala Biznis insajder.

Završio je studije biznisa i pedagošku akademiju, nakon čega je aplicirao za posao na 30 mjesta, ali su ga svi odbili, čak i lanac brze hrane KFC, „jer nije bio dovoljno dobar”. Kada je konačno zaposlio kao profesor engleskog jezika na lokalnom fakultetu, imao je platu 12 dolara mjesečno.

Zajedno sa 17 prijatelja je 1999. godine prikupio 60.000 dolara i osnovao kompaniju Alibaba za internet-trgovinu, nakon što je samo četiri godine ranije prvi put u SAD-u vidio šta je internet. Danas je jedan od najbogatijih ljudi u Kini, Aziji, ali i u svijetu.

Poznat je po gala proslavama, na kojima uvijek priredi neko iznenađenje, poput onog kada je na obilježavanju 18-godišnjice kompanije imitirao Michaela Jacksona.