Svjetska banka: Hrvatskoj prijeti zaostajanje

Podijeli

Hrvatska mora nastaviti s reformama kako bi promijenila strukturu svoje ekonomije i izbjegla rizik niskog rasta i zaostajanja za drugim novim članicama Evropske unije, upozorila je zvaničnica Svjetske banke.

Elisabetta Capannelli, menadžerka Svjetske banke za Hrvatsku, takođe je pozdravila ambiciju Hrvatske da usvoji euro, ali je upozorila da će taj put biti zahtjevan.

“Hrvatska je snažno eurizovana zemlja i ulazak u eurozonu će joj koristiti, ali ne prije nego što ekonomija zemlje postane otpornija, a što će se učiniti sprovođenjem odlučnih reformi”, rekla je Capannelli agenciji Reuters, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković krajem oktobra objavio je da je cilj uvesti euro u u roku od sedam do osam godina.

Capannelli je ocijenila da je reformistički zamah popustio otkako se Hrvatska 2013. pridružila Evropskoj uniji.

“Zamah je uglavnom izgubljen. Hrvatska je snažno zavisna od turizma i ima vrlo velik i neučinkovit javni sektor. Privatni sektor je malen i nedovoljno dinamičan. Reforme su potrebne i za bolje izglede rasta”, rekla je ona.

“Privatni sektor još je opterećen visokim porezima i raznim parafiskalnim nametima. Ima mnogo neizvjesnosti u radu pravosudnog sistema, radna produktivnost je dosta niska, treba riješiti i problem zdravstvenog te penzionog sistema koji stvaraju gubitke. Promjene korak po korak nijesu dovoljne”, rekla je Capannelli.

Brojke pokazuju dobre fiskalne rezultate u posljednje dvije godine, ali još nedostaje velika akcija prema smanjenju javne potrošnje.

Premijer je za posjeta južnoj Hrvatskoj u petak priznao da je nužno više raditi na jačanju produktivnosti i strukturnim reformama te da je u 2018. važno učiniti veći iskorak.

Capannelli je pozdravila obećanje vlade da će se u 2018. ozbiljno baviti ekonomskim reformama.

“Postoji svijest među glavnim kreatorima politika o tome što treba učiniti. Pitanje je ko će i kada to i pokrenuti”, rekla je Capannelli.