Upozorenje: Do sada nijesmo vidjeli privatizaciju aerodroma koja je ispunila očekivanja države

Podijeli

U trenutku kada se u Crnoj Gori vode rasprave o statusu aerodroma, odnosno, da li treba da ostanu u punom vlasništvu i upravljanjem od države, da li ih privatizovati ili dati u koncesiju, prvi čovjek jedne od najbitnijih institucija u civilnom vazdušnom saobraćaju upozorava da nijedna država za koju oni znaju, a koja je privatizovala svoj aerodrom, sa tim nije u potpunosti zadovoljna.

Aleksandar de Žunijak direktor je IATA-e (International Air Transport Association), najvećeg globalnog udruženja avio-industrije koje okuplja skoro 300 avio-kompanija iz 117 zemalja. Pored protokolarnih funkcija koje slična udruženja obavljaju, IATA je jedinstvena jer u posljednjih nekoliko godina intenzivno radi na agregaciji velikih količina podataka o globalnim i nacionalnim performansama civilnog vazdušnog saobraćaja, javlja Tangosix.

Ako neko zna šta se dešava sa avio-kompanijama, aerodromima i drugim segmentima industrije onda je to IATA. Prikupljaju brojke, analiziraju trendove i posjeduju najveću bazu aktuelnih podataka o vazduhoplovnoj industriji.

Na nedavno održanom Medija danu u Ženevi, direktor IATA-e de Žunijak osvrnuo se između ostalog i na koncept privatizacije aerodroma. Nije imao ništa pozitivno da kaže o tome:

“Jedan od najvećih izazova kada pričamo o vazduhoplovnoj infrastrukturi su aerodromi. Avio-kompanije traže kapacitet da bi odgovorile na potražnju. Aerodromi moraju biti u saglasju sa potrebama korisnika za kvalitetom i tehničkim specifikacijama. Finansijska pristupačnost je takođe ključna za avio-kompanije.

Ako države razmišljaju o privatizaciji aerodroma ne bi li finansirale njihov rast, budite oprezni. Učite od grešaka drugih u prošlosti i zaštitite nacionalnu imovinu sa čvrstom regulacijom čiji je prioritet nacionalni interes.

Postići sve ove parametre je teško. Da budem iskren, nijesmo vidjeli privatizaciju aerodroma koja je u potpunosti ispunila očekivanja. Naši članovi, avio-kompanije, su zbog toga prilično frustirane. Privatizacija aerodroma je tema kojoj je potrebna oprezna pažnja i hitno promišljanje. Ovo će biti fokus IATA-e u godinama koje su pred nama”, rekao je de Žunijak.