Minimalna zarada ostaje 193 eura, povećanje bi ugrozilo finansijsku konsolidaciju

Podijeli

Ministarstvo finansija analiziralo je opciju povećanja minimalne zarade i smanjenja opterećenja na plate, ali je za sada od toga odustalo od tih rješenja jer se ne smije dozvoliti da prihodi budu niži od planiranih zbog sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije.

To je kazao ministar finansija Darko Radunović na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finasije i budžet koji je usvojio predlog zakona o budžetu za 2018. godinu.

Pitanje povećanja minimalne zarade je postavio član Unije slobodnih sindikata (USS) Vukašin Zogović, a smanjenje opterećenja na zarade poslanik DPS -a Petar Smolović.

Ministar je kazao da se predlogom budžeta obezbjeđuje isplata svih redovnih funkcija i međunarodnih obaveza Crne Gore i redovnost isplate penzija, kao i da je budžet usmjeren na povećanje konkurentnosti i razvoj.

“Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od dvije milijarde eura. Bruto domaći proizvod planiran je na 4,4 milijarde, uz realan rast od tri odsto” rekao je Radunović, pišu Vijesti.

On je rekao da je zaduživanje u narednoj godini isključivo za razvojne projekte čija realizacija utiče na ekonomski rast u dugom roku. 

“Planirano je zaduživanje do 295,9 miliona od čega je 105 miliona za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda i finansiranje kapitalnog budžeta, dok je 190 miliona za potrebe izgradnje autoputa” rekao je Radunović.

Zogović je kazao da predlog zakona nije prošao Socijalni savjet, kao i da se ne može govoriti o unapređenju životnog standarda građana kojima se uvode novi nameti.

“Od PDV -a i akciza očekuje se povećanje od oko 120 miliona eura. To će platiti građani. Kako povećanjem nameta radite na povećanju kvaliteta života građana. Treba povećati minimalnu zaradu da se zaštiti dio stanovništva” rekao je Zogović.

Radunović je kazao da se slaže sa sugestijama Zogovića, jer kvalitet života stalno treba unaprijeđivati, a Vlada se trudi da u politikama koje pokušava da sprovede stvara pretpostavke za to.

Potpredsjednik Skupštine i predstavnik Albanske manjine Genci Nimanbegu je kazao da je dobro što će zaduživanje biti manje naredne godine.

“To je pokazatelj da se u ministarstvu finansija ozbiljno radi, iako se sprovode nepopularne mjere” ocijenio je Nimanbegu.

Poslanik DPS -a Branko Čavor pitao je da li će se izaći u susret zahtjevima sudstva i tužilaštva da im se naredne godine obezbijediti više novca. Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević je kazao da  ostaju otvoreni da tokom naredne godine obezbijede novac tužilaštvu ako im bude falilo, dok će do završetka rasprave o predlogu budžeta u parlamentu vidjeti da, možda, sudstvu još obezbijede novca.