Kinezi odustali od beogradskog aerodroma, stigle četiri ponude

Podijeli

Za koncesiju za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” stigle su četiri ponude, a jedan od kvalifikovanih ponuđača, kineski konzorcijum, odustao je, saznaje agencija Beta.

Ponude za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom dostavili su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure.

Finansijsku ponudu u skladu sa uslovima javnog poziva nije dostavio kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra, koji je bio kvalifikovan za učešće u drugoj fazi nadmetanja za koncesiju.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom “Nikola Tesla” objavili su 10. februara 2017. godine.

Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje djelatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije kazala da će do 25. decembra biti donijeta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski aerodrom i da bi izabrani koncesionar mogao da u državni budžet odmah uplati između 350 i 450 miliona eura.

Ona za obećala da će ugovor o toj koncesiji biti potpuno transparentan i da će budući koncesionar plaćati i godišnju nadoknadu.