Radončić vlasnik četiri apartmana u Porto Montenegru i akcija Crnogorskog Telekoma

Podijeli

Politički lider i medijski magnat iz Sarajeva Fahrudin Radončić za dvije godine je stekao nekretnine i udjele u preduzećima u Crnoj Gori vrijedne više od 5,5 miliona eura (11 miliona konvertibilnih maraka).

Toliko su, kako piše u tekstu “Crnogorski raj Fahrudina Radončića” Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), koštala četiri luksuzna apartmana u crnogorskoj marini Porte Montenegro, te udio u Crnogorskom telekomu.

Novac za ulaganja u susjednoj državi Radončić je crpio iz sarajevskih firmi Avaz i Avaz roto press koje je sredinom 2012. godine ustupio i prodao supruzi Azri Radončić.

Jednu od nekretnina Radončić je platio zaduživši se za milionski iznos u crnogorskoj banci.

Iako formalno nije vlasnik ovih dviju tvrtki, dokumenti koji je prikupio CIN pokazuju da je Radončić zadržao pravo da utječe na bitne poslovne odluke Avaz roto pressa, uređivačku politiku, te izbor kadrova, piše, između ostalog, CIN.

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) počeo je ulagati u Crnoj Gori nedugo nakon Opštih izbora 2014. na kojima je izgubio u trci za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH). Posebno su ga privlačile nekretnine u marini “Porto Montenegro“ u Tivtu u Bokokotorskom zalivu. Ovo mondensko mjesto nastalo je na ostacima nekadašnje baze Mornarice Jugoslavenske narodne armije.

Crnogorska vlada je dala ovaj prostor stranim investitorima na korištenje u periodu od 90 godina, a oni su izgradili modernu marinu te sedam stambenih zgrada i jedan hotel, uz koje je nastalo i oko 50 restorana, barova i butika. Apartmane građene po standardima visoke klase su prodavali bogatoj klijenteli. Dio njih je u marini usidrio i svoje megajahte i druge luksuzne brodove koji plove pod zastavama Gibraltara i Kajmanskih ostrva te ostalih offshore zona.