Rebalans budžeta zbog manje potrošnje za autoput

Podijeli

Otkako je započeta realizacija i finansiranje projekta autoputa, rebalans budžeta je postao redovna pojava. Naime, od 2015. pa do sada, Zakon o budžetu je tri puta mijenjan i rebalans je postao redovna pojava, dok se prije 2015. godine to rijetko dešavalo, piše Dan.

Najprije je 2015. godine Zakon o budžetu mijenjan da bi se dalo preko 100 miliona eura garancija opštinama, zatim zbog toga što nije povučeno 135 miliona eura za autoput, kao i zbog većih izdataka za naknade za majke sa troje i više djece. Sada je razlog, kako su kazali iz Vlade, taj što su imali više prihoda od plana, a manje troškova, pa su mogli da raspodijele oko 10 miliona eura za pomoć ranjivim kupcima struje i preduzećima koja nižu gubitke. Međutim, i u ovoj godini je kapitalni budžet umanjen za 24,5 miliona, što je takođe jedan od razloga, uz bolju naplatu i manje troškove, zbog kojega je Vlada mogla da izdvoji dio sredstava za pomoć Montenegroerlajnzu, željezničkim preduzećima i ranjivim kupcima struje.

U predlogu rebalansa koji je dostavljen Skupštini iz Vlade su naveli da su osnovni razlozi “nove ekonomske aktivnosti i povećanje budžetskih prihoda i “promjene izdataka u skladu sa izvršenjem sredstava u dosadašnjem periodu i procjene neophodnih sredstava do kraja tekuće godine.

Iako su iz Vlade ove godine više puta ponavljali da će biti iskorišćena sva planirana sredstva za autoput od preko 190 miliona i da se dnevno troši milion eura za izvođenje radova, na kraju će biti potrošeno 12 miliona manje, što je takođe jedan od razloga za rebalans.

Osim za autoput, biće umanjena i sredstva Direkcije za javne radove, i to za 12,5 miliona.

Dan je još ranije pitao Vladu zbog čega će kapitalni budžet biti umanjen za 24,5 miliona, ali nam na to pitanje nije odgovoreno, tačnije nijesmo dobili odgovor na pitanje koji projekti neće biti realizovani shodno planu.