Crna Gora u Top 50 zemalja svijeta po indeksu inovativnosti

Podijeli

Crna Gora je u izvještaju Globalnog indeksa inovacija za 2017. godinu prvi put ušla u top 50, zauzevši 48. mjesto na listi od ukupno 127 zemalja svijeta, saznaje portal Investitor.

U prošlogodišnjem izvještaju Crna Gora je bila na 58. mjestu.

Crna Gora je u izvještaju svrstana u grupu zemalja sa višim nivoom srednjih prihoda a osim nje ove godine u top 50 indeksa iz te kategorije zemalja probili su se i Turska, Rumunija, Ruska Federacija, Vijetnam i Ukrajina.

Crna Gora je istovremeno i jedna od deset najbolje rangiranih zemalja pi indeksu inovacija, u kategoriji zemalja sa višim nivoom srednjih prihoda.

Od zemalja regiona, ispred Crne Gore je Hrvatska (41.) i Slovenija (32.) a iza su Srbija (62.), Bosna i Hercegovina (86.) i Albanija (93.). Kosovo nije rangirano u izvještaju.

Globalni Indeks Inovacija pruža detaljne pokazatelje o performansama inovacija u 127. zemalja širom svijeta.

Na osnovu 81 indikatora istražuju se vizije inovacija uključujući političko okruženje, obrazovanje, infrastrukturu i poslovnost. Sada u svom 10. izdanju, GII 2017 se fokusira na inovacije u poljoprivredi i prehrambenim sistemima.

U narednim decenijama, poljoprivredni i prehrambeni sektor će se suočiti sa ogromnim porastom globalne potražnje, povećanom konkurencijom za ograničene prirodne resurse i efektima klimatskih promjena.

Inovacija je ključna za održavanje rasta produktivnosti potrebnih za zadovoljenje ove sve veće potražnje i za pomoć u poboljšanju mreža (“sistemi hrane”) koji integrišu održivu proizvodnju hrane, preradu, distribuciju, potrošnju i upravljanje otpadom.

Kompletan izvještaj preuzmite ovdje.