Eurostat: Hrvatska među tri zemlje EU s najvećim rastom industrijske proizvodnje

Podijeli

Hrvatska je, uz Irsku i Dansku, zabilježila najveći rast industrijske proizvodnje u oktobru u odnosu na prethodni mjesec među zemljama Evropske unije, pokazuje izvještaj evropskog statističkog zavoda Eurostat.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u oktobru porasla 2,7 odsto na mjesečnom nivou, čime je njen tempo gotovo udvostručen u odnosu na septembar kada je uvećana 1,4 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

Daleko najsnažniji rast proizvodnje zabilježila je Irska, za 10,6 odsto, a potom Danska s 2,8 odsto.

Najviše se u odnosu na prethodni mjesec smanjila proizvodnja na Malti, za 6,1 odsto, u Portugalu, za 2,3 odsto, i Holandiji, za 1,8 odsto.

Na nivou EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u oktobru za 0,3 odsto u odnosu na septembar kada je smanjena 0,5 odsto.

Pritom je najviše porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,7 odsto. Najviše je, s druge strane, smanjena proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 1,7 odsto.

Eurozona je takođe zabilježila oporavak, uz rast industrijske proizvodnje za 0,2 odsto u odnosu na septembar kada je prema revidiranim podacima Eurostata pala za 0,5 odsto, javlja Hina.

Najviše je porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,5 odsto. Najveći pad proizvodnje zabilježen je u kategoriji trajnih potroških dobara, za 1,9 odsto.

Brži rast evropske proizvodnje na godišnjem nivou

Na godišnjem nivou industrijska proizvodnja u EU u oktobru je porasla 4,2 odsto, nakon 3,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, procjenjuju u Eurostatu.

Najviše je u oktobru povećana proizvodnja intemedijarnih dobara, za 5,3 odsto, te netrajnih potrošačkih dobara, za 4,7 odsto. Proizvodnja energije gotovo je stagnirala.

U eurozoni je proizvodnja uvećana 3,7 odsto nakon revidiranog 3,4-postotnog povećanja u mjesecu ranije.

Najviše je porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 5,7 odsto. Nasuprot tome, proizvodnja energije pala je 2,2 odsto.

Među zemljama EU najviše je na godišnjem nivou skočila proizvodnja u Irskoj, za 13,4 odsto, Sloveniji, za 10,7 odsto, Poljskoj, za deset odsto, i Rumuniji, za 9,1 odsto.

U Hrvatskoj industrijska je proizvodnja u oktobru uvećana na godišnjem nivou za 4,3 odsto, nakon 3,1-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Pad proizvodnje na godišnjem nivou zabilježile su Danska, za 2,3 odsto, Malta, za 1,4 odsto i Holandija, za 0,4 odsto.