Google Chrome je još brži

Podijeli

Google na verziji 64 svog Chrome internet preglednika donosi podršku za paralelno preuzimanje podataka, što znači da će korisnici osjetiti povećanje brzine. Trenutno je mogućnost dostupna samo u Chrome Dev, Chrome Canary i Chromiumu, ali u bližoj će budućnosti stići beta verzija za sve korisnike koji su znatiželjni isprobati šta sve stiže.

Samo ubrzanje dogodi se u trenucima kad je preuzimanje podataka u toku minimalno dvije sekunde. Tad Chrome stvara tri paralelna “posla” kako bi ubrzao to preuzimanje. Naravno, ako je riječ o podacima manje veličine, teško će se vidjeti razlika u brzini, ali ako je riječ o većima ona će biti osjetna. Takođe, ako ste nestrpljivi i koristite Chrome Beta, možete sve ovo isprobati ako posjetite chrome://flags#chrome-parallel-download.

Nije čudo da uz ovakve novitete Chrome toliko suvereno vlada tržištem internet preglednika. Naime, još u aprilu prošle godine prešao je brojku od milijardu korisnika. Zadovoljnih korisnika. Jer, Chrome je brz, siguran i bolji u globalu no konkurenti, javlja ICTbusiness.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da uz Android operativni sistem se mnogima automatski nudi Chrome ili ga već imaju predinstaliranog. Naravno da to pomaže u privlačenju brojnih korisnika. Nijesu zakinuti ni iOS i Windows Phone operativni sistemi jer Chrome je i tamo dostupan.

Za sve ovo mogu itekako zahvaliti i Mozilli jer s njom Google sarađuje kad su aplikacije i noviteti za Chrome u pitanju. Paralelno s razvojem Firefoxa, razvija se i Chrome, jer jasno je da kompatibilnost mora postojati da bi se zadovoljile sve potrebe korisnika. Možda kompanije mogu biti konkurentne, ali korisnike se tako nešto ne tiče, oni imaju svoje potrebe i želje.

Samo, dok se Firefox muči stići do korisnika, Chrome zahvaljujući moći koju Google ima na raznim stranama to čini bez većih problema te samim time novitete koje implementira kroz saradnju s Mozillom daleko bolje iskorištava.