BiH i Crna Gora imaju najbrži rasta izvoza u regionu

Ilustracija

Prehrambeni proizvodi i namještaj najzaslužniji su što je BiH među državama regiona u prvih deset mjeseci ove godine zabilježila najbrži rast izvoza.

„Sve zemlje bivše Jugoslavije imaju dvocifreni rast izvoza, a BiH ima najbrži rastući izvoz od 18,2 odsto“, pokazalo je istraživanje poslovnog portala „BiznisInfo“.

Iza BiH se nalazi Crna Gora s rastom od 17 odsto, zatim Makedonija sa 16 odsto, te Srbija i Hrvatska sa po 13,5 odsto, dok je Slovenija zabilježila rast od 13,2 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je jedan od razloga ovakvih rezultata sve bolje stanje u razvijenim zemljama Evrope koje su vodeći trgovinski partner sa državama regiona.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da su ovi podaci dobar znak da domaća proizvodnja oživljava i da pomalo staje na noge.

„Osnovni razlog za ovako povećan izvoz su aktivnosti na kojima je radio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH (Mirko Šarović), a koje su omogućile izvoz proizvoda posebno iz prehrambene branše, gdje je povećan izvoz goveđeg mesa u Tursku, omogućen izvoz živih goveda u Libiju, mlijeka i pilećeg mesa u EU, te izvoz voća i povrća u Rusiju“, rekao je Vasić.

Istakao je da je pored prehrambenog sektora donekle zaslužan i sektor u proizvodnji namještaja, koji bilježi stalni rast izvoza, kao i namjenska industrija koja je u metalskom sektoru najjača.

Dodao je da je povećani izvoz svijetli nagovještaj boljeg vremena, te da treba i dalje raditi na izvozu i u drugim oblastima, a posebno u poljoprivrednom sektoru.

I Predrag Duduković, ekonomski analitičar i član Udruženja ekonomista RS (SWOT), kaže da je to dobar pokazatelj i da jača snagu jednu zemlje.

„Čini mi se da su sazrela vremena da se proizvodi iz BiH više cijene nego što je to bilo do sada. U zemljama u koje se izvozi shvatili su da se kod nas može proizvesti kvalitetna roba koja može zadovoljiti njihove standarde“, rekao je Duduković.

Najbrže rastući izvoz za prvih deset mjeseci

Bosna i Hercegovina      18,2 odsto

Crna Gora                      17 odsto

Makedonija                    16 odsto

Srbija                            13,5 odsto

Hrvatska                      13,5 odsto

Slovenija                      13,2 odsto

Ukupan izvoz za prvih deset mjeseci 2017.

Slovenija                           23,4 mlrd eur

Srbija                                12,55 mlrd eur

Hrvatska                           11,3 mlrd eur

Bosna i Hercegovina         4,6 mlrd eur

Makedonija                       4,1 mlrd eur

decembar 15, 2017 at 10:20 am