Cijene struje u Srbiji ispod tržišnih a tako će i ostati

Ilustracija (Telegraf)
Cijena struje za domaćinstva u Srbije je dosta ispod tržišne i očekuje se da tako ostane u dužem periodu, izjavio je izvršni direktor za trgovinu električnom energijom u EPS-u Dragan Vlaisavljević.

On je na konferenciji „Ekonomist – Svet u 2018“, u Skupštini Srbije, predstavio EPS kao najveće u regionu energetsko preduzeće koje je u državnom vlasništvu, sa vertikalnom organizacijom, javlja Tanjur.

„Garantovano snabdijevanje je ispod tržišnih cijena i to značajno i to se neće promijeniti. Garantovani snabdjevač će nastaviti da snabdijeva garantovano tržište još duži niz godina“, kazao je Vlaisavljević.

Prema njegovim riječima, EPS proizvodi dovoljno struje za potrebe domaćeg tržišta.

EPS planira da proizvodnja električne energije u 2018. bude povećana odnosno na nivou iz 2016, koja je bila jedna od boljih za hidroelektrane.

Vlaisavljević ističe da je Srbija po pitanu struje mnogo bolje povezana sa susjedima nego kad je u pitanju gas i da je glavni tok struje sa istoka ka zapadu, s obzirom da višak struje imaju Bugarska i Rumunija.

Preko granica Srbije godišnje se prenese 14 teravat sati struje, što je oko 40 odsto proizvodnje u Srbiji.

Vlaisavljević je naveo da je naš region deficitaran sa strujom, da se smanjuje proizvodnja u termoelektranama na ugalj, dok je hidro-sektor stabilan.

Najveći uvoznici struje u regionu su Mađarska – od osam do 12 teravata, zatim Grčka i Hrvatska, a najveći izvoznici Bugarska – do 10 teravat sati, zatim Rumunija i BiH.

Istakao je da se u regionu dupliraju kapaciteti za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, prije svega iz vjetra i solarne energije.

Srbija će, kako se očekuje, do 2021. imati jedan teravat (milijardu kilovat sati) iz obnovljivih izvora, a najviše iz vjetroparkova.

Vlaisavljević kaže da se EPS suočava sa veoma konkurentnim tržištem i zato stalno mora da investira.

decembar 15, 2017 at 8:41 am