Kupovna moć u Crnoj Gori na 45 odsto prosjeka EU

Podijeli

Bruto domaći prozivod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2016. godini iznosio je 45 odsto prosjeka Evropske unije, saopšteno je iz Monstata.

Evropski statistički zavod Eurostat je 14. decembra 2017. godine objavio podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2016. godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći, pojasnili su iz Monstata, koji je u ovom projektu učestvovao zajedno sa nacionalnim statističkim institutima ostalih evropskih zemalja.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 258 odsto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 49 odsto prosjeka EU.

“Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 60 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 45 odsto prosjeka EU. Makedonija i Srbija se nalaze na nivou od 37 odsto evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina na nivou od 32 odsto dok je Albanija na nivou od 29 odsto evropskog prosjeka”, navodi se u saopštenju Monstata.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala između 47 odsto ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 32 odsto iznad prosjeka EU u Luksemburgu.