Za rekonstrukciju dotrajale željeznice kredit od 33 miliona

Podijeli

Za unapređenje željezničke infrastrukture u Crnoj Gori u naredne tri godine biće oko 71 milion eura, od čega 33 miliona kroz kredite od međunarodnih finansijskih institucija dobićemo oko 33,3 mioliona, a ostatak iz državnog budžeta.

To je predviđeno Nacionalnim programom željezničke infrastrukture za period 2018.-2020. godine koji je Vlada donijela na jučerašnjoj sjednici.

Kako piše u dokumentu, za narednu godinu planirano je da se utroši oko 28 miliona eura, za 2019. godinu od 24 do 26 miliona, a 2020. oko 17, 5 miliona eura, piše CdM.

Za tekuće održavanje biće potrebno od 20 do 23 miliona, dok je za nabavku i ugradnju novih skretnica i zamjenu ishabanih šina u krivinama izdvojeno oko 330.000 eura.

Kapitalnim budžetom predviđeno je oko dva miliona eura koja su potrebna za izgradnju dva podvožnjaka (Pažići i Spuž) i izgradnju saobraćajnice Ždrebaonik – Sekulići u OpštiniDanilovgrad.

Kako ističu, izgradnjom pomenutih saobraćajnica ukidaju se tri putna prelaza na pruzi Nikšić –Podgorica.

U jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata koje je usvojila Nacionalna investiciona komisija nalaze se i dva željeznička projekta, i to: rekonstrukcija i elektrifikacija željezničke pruge Podgorica – Tuzi – granica sa Albanijom i modernizacija signalno-sigurnosnog sistema, remont gornjeg i donjeg stroja pruge Vrbnica- Bar.

Ukupna dužina željezničke mreže u Crnoj Gori iznosi 327,72 km (250,51 km otvorene pruge i 77,21 km staničnih kolosjeka u 13 stanica i 10 ukrsnica) i podijeljena je u tri pravca: Pruga Državna granica sa Srbijom – Bar, Pruga Nikšić – Podgorica, Pruga Podgorica – Državna granica sa Albanijom.