Šta tvoj poslodavac ne smije da te pita

Podijeli

Poligrafsko ispitivanje radnika zbog nestanka tone piletine u fabrici Perutnina Ptuj – Topiko iz Bačke Palanke, prvi je slučaj ovog tipa zabilježen u Srbiji. Nije, na žalost, i jedini u kojem su poslodavci prekoračili svoja zakonska ovlašćenja.

Ovo su pitanja i zahtjevi koja poslodavac nikada ne smije da postavi zaposlenom:

  • Da li ste trudni ili planirate da imate djecu?
  • Da li ste HIV pozitivni?
  • Koje ste nacionalnosti i vjeroispovesti? 
  • Da li ste oženjeni/udati, razvedeni…
  • Imate li djecu?
  • Da li ste gej?
  • Da li ste član neke političke stranke ili sindikata?
  • Kakva su vam politička uvjerenja?
  • Šta imate od imovine?
  • Kakvo vam je socijalno porijeklo, odnosno da li potičete iz radničke porodice, porodice intelektualaca, zemljoradnika…? 

Uprkos tome, povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić u dosadašnjoj praksi sretao se sa pokušajima poslodavaca da neovlašćeno prikupljaju i obrađuju lične podatke zaposlenih.

“Slučaj poligrafskog ispitivanja je samo jedan izolovan slučaj, ali je cijelo pitanje mnogo kompleksnije”, kaže za Šabić za Blic.

Do sada on se, pored ostalog, sretao sa ambicijama poslodavaca da kontrolišu medicinsku dokumentaciju zaposlenih, presretali su njihovu elektronsku komunikaciju, čak i privatnu, drže radnike pod konstantnim video nadzorom. A sve to spada u neovlašćeno prikupljanje podataka o ličnosti.

job-interview-dos-donts

Kada je riječ o medicinskoj dokumentaciji, stvar je jasna. Poslodavcu jedino mora da se dostavi obavještenje o privremenoj spriječenosti za rad. Nema prava da traži vaše rentgenske snimke, laboratorijske nalaze, kaže Šabić.

Poslodavac može, doduše, ako posumnja u opravdanost razloga za odsustvovanje sa rada, da traži od nadležnog zdravstvenog organa da utvrdi zdravstvene sposobnosti zaposlenog, odnosno da ljekarska komisija provjeri da li zaista postije razlozi zbog kojih zaposleni ne može da radi.

Ne smoju se, takođe, postavljati pitanja ženama da li su trudne, ili namjeravaju da imaju djecu. Zakonom je, čak, izričito precizirano da poslodavac ne smije, recimo, da zahtijeva od zaposlene žene, ili one koja konkuriše za posao, da uradi test na trudnoću, osim ukoliko nije riječ o poslu kod kojeg postoji znatan rizik za zdravlje žene i djeteta.

U takvim, kao i u ostalim slučajevima pokušaja nedozvoljenog prikupljanja ličnih podataka, radnik ima pravo da odbije da odgovori na pitanje. Zbog toga, naravno, ne bi smio da snosi nikakve posljedice, piše BizLife.