Steiner: Telenor i dalje lider na tržištu mobilne telefonije

Podijeli
Telenor je zadržao lidersku poziciju na tržištu sa gotovo 37 odsto tržišnog udjela u ukupnom broju korisnika, saopštila je generalna direktorica kompanije, Sandra Steiner, i dodala da su uvođenje inovacija i prilagođavanje promjenama od ključne važnosti za njihovo poslovanje. 

“Uspješno smo zadržali lidersku poziciju na tržištu sa gotovo 37 odsto tržišnog udjela u ukupnom broju korisnika i 42 odsto ukupnog broja pripejd korisnika”, rekla je Steiner u intervjuu agenciji Mina-business. 

Ta telekomunikaciona kompanija je, kako je kazala, i ovog ljeta povećala bazu pripejd korisnika za 58 hiljada, i takav trend održavaju posljednjih pet godina. 

“Ali, naš uspjeh ne ogleda se samo u finansijskim pokazateljima, već i u sposobnosti da se brzo prilagođavamo sve zahtjevnijim potrebama korisnika”, kazala je Steiner. 

Ona je podsjetila da je telekomunikaciono tržište prošle godine zabilježilo pad od četiri odsto i dodala da se sličan trend može očekivati i u narednom periodu. 

“Zato je uvođenje inovacija i prilagođavanje sve dinamičnijim promjenama od ključne važnosti za naše poslovanje”, smatra Steiner.

Ona je, govoreći o projektu modernizacije mreže, odnosno o uvođenju nove tehnologije, kazala da je modernizacija mreže podrazumijevala uvođenje tehnologije najnovije generacije na 370 lokacija, čime su obuhvaćene sve opštine na teritoriji Crne Gore. 

“Bazne stanice modernizovane su prvo na primorju zbog pripreme za ljetnju sezonu, a potom i na sjeveru, gdje se uskoro očekuje povećan broj turista”, rekla je Steiner. 

Prema njenim riječima, zbog specifične konfiguracije terena, to je bio jedan od najzahtjevnijih projekata koji su do sada realizovali, poštujući stroge standarde kvaliteta. 

“Tehnička rješenja su optimizovana, a energetska efikasnost i zaštita životne sredine značajno su unaprijeđene”, navela je Steiner. 

Ona je, odgovarajući na pitanje kakvi su planovi Telenora za širenje pokrivenosti 4G signalom, saopštila da je kompanija paralelno sa modernizacijom mreže, 4G signal uvela na 363 lokacije širom Crne Gore i pokrili 98 odsto stanovništva. 

“Naši korisnici širom zemlje sada imaju još brži pristup internetu i do šest puta brži prenos podataka, koji na pojedinim lokacijama dostiže brzinu od 170 megabita. Tako se, na primjer, video sadržaj visoke rezolucije može preuzeti za oko minut”, objasnila je Steiner. 

Ona je kazala da je cilj kompanije da, kao i do sada, bude jedan od predvodnika digitalizacije crnogorskog društva i zato korisnicima nude relevantne, savremene servise koji odgovaraju njihovim rastućim potrebama. 

“Na primjer, 70 odsto ukupnog broja korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori koristi pametne uređaje, a prosječna potrošnja interneta porasla je 40 odsto. Samo u odnosu na prošlu godinu, bilježimo tri puta više aktiviranih aplikacija, a najveći porast imaju društvene mreže, Viber i WhatsApp koje i nudimo u okviru svojih paketa”, navela je Steiner. 

Telenor, osim sa ta dva, sarađuje i sa drugim globalnim ‘igračima’, kao što su Facebook i HBO, i planira da nastavi u istom smjeru.