Kostić će za Gorenjsku banku platiti 80 miliona eura

Podijeli

AIK banka srpskog preduzetnika Miodraga Kostića, vlasnika MK Groupa, postala je većinski vlasnik slovenačke Gorenjske banke s udjelom od oko 75,99 odsto, javili su slovenački mediji.

Kostić je već imao 20,99 odsto dionica banke, a sada je kupio paket dionica od 55odsto, koje su dioničari nudili na prodaju.

Kako javljaju slovenački mediji, Upravni odbor kompanije Sava, koja je pojedinačno najveći dioničar Gorenjske banke s udjelom od 37,65 odsto, odobrio je konačni prijedlog ugovora o prodaji dionica drugom dioničari po veličini, a to je Kostićeva AIK banka koja ima 20,99 odsto dionica. Budući da je na prodaju bio paket akcija od 55 odsto jasno je da je u njemu bio udio i drugih dioničara, a to su, prema podacima iz banke, DUTB, Triglav Osiguranje, Iskratel Kranj i Telekom Slovenija, piše beogradska Politika.

Kostićeva AIK banka ponudila je oko 300 eura po dionici za kupovinu Gorenjske banke. S obzirom da je AIK banka već imala gotovo 21 odsto dionica, Kostić će za sve dionice Gorenjske banke morati da plati oko 80 miliona eura, objašnjava ljubljanski Dnevnik.