Pivara “Trebjesa” poboljšala prihode od prodaje

Podijeli

Jedina crnogorska pivara, nikšićka “Trebjesa” ove godine bilježi rast prihoda od prodaje nakon prošlogodišnjeg pada a menadžment očekuje da će na kraju godine u plusu biti između pet i šest odsto.

U menadžmentu su zadovoljni s obzirom na nestabilan tok prethodnih godina, ali i sve jaču konkurenciju stranih piva, prije svega iz portfelja kompanije Carlsberg Montenegro. Taj pad je kompenziran prije svega boljim prihodima od izvoza.

Pivara posluje unutar kanadske korporacije Molson Coors, a osim nje, u toj porodici su i regionalne pivare u Apatinu i Zagrebu.

Prošle godine Trebjesa je ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 26,96 miliona eura, što je 5,28 odsto manje nego godinu ranije.

Te 2015. godine prihodi su iznosili 28,47 miliona eura i bili su veći za 3,6 odsto nego 2014. kada su opet bili oko 4 odsto manji nego 2013. godine.

Ovakvi cik-cak rezultati mogu biti posljedica dinamičnog tržišta, jer je Nikšićko pivo decenijama imalo čvrstu lidersku poziciju na tržišu, koja je promijenjena nakon ulaska kompanije Carlsberg i njihove proaktivne uloge na tržištu.

Nikšićko pivo iz Apatina

Nikšićko pivo je posebno popularno u Srbiji, ali se za to tržište ono odavno ne proizvodi u Nikšiću, već u Apatinu, čija pivara takođe posluje unutar korporacije Molson Coors.

To znači da prihode od prodaje Nikšićkog piva na tom višemilionskom tržištu ubira Apatinska pivara, što se odrazilo i na prihode “Trebjese”.

To je sudbina svih malih kompanija unutar velikih korporacija, koje, zbog smanjenja troškova, pribjegavaju rješenjima koja imaju dobre efekte na grupu ali ne baš dobre na pojedinačne kompanije unutar nje. Iz istog razloga se “Jelen pivo” za crnogorsko tzržište proizvodi i puni u pogonima nikšićke pivare.

Zbog smanjenja troškova, prethodnih godina i neke druge velike kompanije, poput Telenora, svedene su faktički na nivo poslovnica regionalnih centrala, uglavnom u Beogradu.