Fondacija Fridriech Naumann o CG: Birokratija povećava troškove, mediji djelimično slobodni, politika i kriminal utiču na pravosuđe…

Podijeli

Neefikasne procedure crnogorske birokratije i nizak kvalitet saobraćajne infrastrukture sprečavaju slobodnu trgovinu, povećavajući troškove uvoza i izvoza, navodi se u izvještaju njemačke fondacije za liberalnu politiku “Fridriech Naumann”.

“Završetak investicionog projekta autoputa Bar-Boljare znatno će ublažiti ovakvu situaciju, dok bi eventualna privatizacija Luke Bar donijela neophodne značajne investicije”, saopšteno je evropskom izdanju Freedom Barometra.

Izvještaj je baziran na podacima koji obuhvataju period između jula 2016. i juna 2017. godine.

“Prijetnja za demokratiju i vladavinu zakona proizlazi iz činjenice da je i dalje slab sistem kontrole i ravnoteže, u kojem vlasti dominiraju zakonodavstvom i navodno utiču na pravosuđe, dodatno je oslabljena opozicionim bojkotom parlamenta”, ocjenjuju u Fondaciji.

Podsjećaju da su tokom posmatranog perioda svi zakoni u Skupštini Crne Gore usvojeni su bez ozbiljnih glasova opozicihe, čime je kontrolna funkcija parlamenta izgubila svoj značaj.

Mediji djelimično slobodni, podložni političkim i uredničkim pritiscima

“Štampani, elektronski i online mediji su djelimično slobodni u obavljanju svog posla u Crnoj Gori. Medijsko okruženje je pluralno i raznoliko, iako vrlo politički polarizovano, slijedeći društvene podjele po političkim linijama posljednjih godina. Mediji su podložni političkim i uredničkim pritiscima i uticajima, što se odražava na parcijalno izvještavanje”, ocjenjuju iz Fondacije.

Bolje upravljanje i manji broj zaostalih pravnih slučajeva starijih od tri godine uticalo je na bolju ocjenu crnogorskog pravosuđa, ali Fondacija upozorava da postoje veliki korupcijski rizici za preduzeća, miješanje političara ili organizovanog kriminala u postupke ali i problemi u sprovođenju sudskih odluka.

“Privatna imovina u Crnoj Gori uglavnom je sigurna. Kao i u mnogim tranzicionim zemljama, zakonski okvir uglavnom je dobro utemeljen, ali njegova stvarna primjena često je sumnjiva. Postoji snažna veza između političke elite i pravosuđa, što potkopava nezavisnost pravosuđa”, navodi se u izvještaju.

Regulacija u Crnoj Gori uglavnom je prihvatljiva za poslovanje, ali podzakonski akti su često nedosljedni, dvosmisljivi ili direktno u međusobnom sudaru, što smanjuje sigurnost i stvara zbunjenost, smatraju takođe u Fondaciji.

“Vladini rashodi u Crnoj Gori su visoki, što više liči na visoko napredne evropskim zemljama nego na tranzicione zemlje-vršnjake. Ukupna javna potrošnja dostigla je 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2016. godini, a značajan udio čini kapitalna investicija za autoput Bar-Boljare, odnosno za prvi dio od Podgorice do Kolašina koji je u toku. Samo taj infrastrukturni projekt predstavlja javni deficit, koji je dostigao procenat od šest odsto BDP-a 2016. godine, budući da se troškovi projekta procjenjuju na 25 odsto BDP-a”, navodi fondacija Friedrich Naumann.