Pet trikova kako da kupite najjeftiniju avio-kartu

Podijeli

Postoje načini da avio-kartu za željenu destinaciju kupite najpovoljnije i da prođete najjeftinije. Kao i za sve druge pametne kupovine, koje podrazumijevaju uštedu, i kod ove potrebno je da znate odgovarajuće “cake”.

Uz pomoć Miloša Petrovića, travel blogera, “Blic” vam otkriva kako da kupite najjeftinije avio kartu.

Sajtovi gdje se najbolje može raspitati o ponudama

Do ponuda avio-kompanija se danas najbolje dolazi putem sajtova SkyScanner.com, za letova iz Evrope ka drugim kontinentima, ili na sajtu Azair.eu, a low-cost letove po Evropi. Navedeni sajtovi nijesu agencije i ne preprodaju karte, već su sjajni pretraživači koji pomažu u pretrazi letova i povoljnih avio karata. Odličan je i Matrix.itasoftware.com.

Najpovoljniji dani za kupovinu karata

Kod low-cost letova važi pravilo “što ranije, to povoljnije”. Optimalni period je dva mjeseca ranije. U slučaju ostalih avio kompanija, najbolje je pratiti njihove newsletter-e, kao i promo akcije koje su vrlo česte.

Kako rezervisati i platiti

U potpunosti onlajn, na sajtu konkretne avio kompanije. Potrebno je da imate Master ili Viza karticu kojom je moguće plaćati preko interneta. Druga opcija su turističke agencije, ukoliko se slabije snalazite sa online plaćanjem, gde se obično plaća i dodatna provizija red veličine 10-20 eura.

Kompanije koje su se pokazale kao najviše fleksibilne

Kada su u pitanju letovi po Evropi, to su definitivno RyanAir i WizzAir. Za letove iz Evrope ka drugim kontinentima, zavisno od kontinenta. U slučaju Azije generalno, to je QatarAirways i EtihadAirways, za letove do Dubaija je to FlyDubai. Letovi ka Africi i Južnoj Americi su jako skupi, dok ka Severnoj Americi postoji više opcija.

I za kraj, na šta naročito da obratite pažnju

Idealna situacija je da ste fleksibilni sa datumima i da na osnovu cijene odaberete najpovoljnije datume. Posebno obratite pažnju koja količina i veličina prtljaga je uključena u cijenu, a šta se doplaćuje. Budite sigurni u odabrane datume jer prilikom rezervacije po najpovoljnijoj cijeni kasnije nijeste u mogućnosti da mijenjate datume leta.