Svjetska banka odlučuje o garanciji od 80 miliona eura

Podijeli

Odbor direktora Svjetske banke danas bi trebalo da odluči o garanciji Crnoj Gori vrijednoj 80 miliona eura za podršku državnom budžetu, koja bi nam omogućila zaduženje od 200 do 240 miliona kod poslovnih banaka, po nižoj kamati i sa dužim rokom.

Pobjeda podsjeća da je početkom oktobra šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i BiH Emanuel Salinas na sastanku sa ministrom finansija Darkom Radunovićem najavio da bi sastanak trebalo da bude 20. decembra.

On je tada ocijenio da su rezultati koje je Vlada u kratkom periodu postigla impresivni.

“Postavljeni su temelji za sprovođenje sistemskih, reformskih procesa, a Svjetska banka stoji na raspolaganju da u partnerskoj ulozi potpomogne napore Vlade da uspješno stigne do postavljenog cilja”, ocijenio je tada Salinas.

Iz Ministarstva finansija su nedavno saopštili da su prihvaćeni prijedlozi ključnih dokumenata koji predstavljaju osnov za finalizaciju procesa dodjele garancije, koja će omogućiti dobijanje povoljnijih uslova za planirani reprogam duga u 2019. i 2020.

Objašnjeno je tada da će kamatne stope i ročnost zajma biti definisane u narednoj fazi koja podrazumijeva proces pregovora sa poslovnim bankama o uslovima zaduživanja.

Govoreći nedavno o podršci Svjetske banke budžetu Crne Gore, ministar Radunović je naglasio da to predstavlja refleksiju kvalitetnog odnosa koje su naše institucije uspostavile sa timom ove banke.