Vlada diže kredit da ubrza izlazak Italijana iz EPCG?

Podijeli

Vlada namjerava da uz podršku finansijske institucije koju odabere na povoljniji način otkupi akcije italijanske kompanije A2A iz Elektroprivrede i na taj način ubrza izlazak A2A iz vlasničke strukture EPCG, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Plan je da Vlada, uz podršku finansijske institucije koju bi odabrala, razmotri mogućnost definisanja povoljnijeg načina otkupa akcija A2A od onog koji definiše put opcija, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

 Pregovori

Predstavnici tog Vladinog resora navode da su pregovori sa više finansijskih institucija su u toku.

“Još se razmatra način potencijalne saradnje sa nekom od finansijskih institucija. Kada Vlada donese konačnu odluku po ovom pitanju, javnost će biti obaviještena”, poručeno je iz Ministarstva.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je prošle sedmice usvojio informaciju o statusu privatizacije EPCG u kojoj je navedeno da postupak djelimične privatizacije EPCG nije okončan jer izvršenjem „put opcije“, koju je kompanija A2A aktivirala u julu ove godine, ranije prodate akcije EPCG prelaze nazad u državno vlasništvo.

Navedeno je i to da Ministarstvo ekonomije razmatra moguće opcije kojima bi se ubrzao izlazak A2A iz vlasničke strukture EPCG, na način koji neće nepotrebno dodatno opteretiti javne finansije.

Savjet je zadužio Ministarstvo ekonomije da obezbijedi nabavku usluge pravnog savjetovanja države u tekućem postupku privatizacije EPCG.