Iz Applea priznali: Da, usporavamo starije modele iPhonea

Podijeli

Nakon što je ove sedmice na mreži objavljen članak o tome kako Apple namjerno usporava starije modele svojih pametnih telefona, juče su se oglasili i iz ove kompanije i priznali kako zaista u nekim slučajevima usporavaju telefone i objasnili zašto.

Navodno nije u pitanju nikakva teorija zavjere kako Apple usporava starije telefone samo kako bi korisnici kupili nove modele, o čemu su neki govorili na internetu, već na ovaj način žele zaštititi iPhone od neočekivanog gašenja i oštećenja, piše Zimo.

Iz ove kompanije kažu kako se sa starenjem litijum-ionske baterije javljaju problemi pri slabijoj napunjenosti i hladnom vremenu, zbog čega se telefoni mogu neočekivano ugasiti iako postotak napunjenosti baterije nije ni blizu nule.

Zbog toga je ova kompanije prošle godine objavila softversku nadogradnju s kojom žele spriječiti problem naglog gašenja, a taj problem riješili su usporavanjem rada telefona.

Iako procesori u starijim modelima imaju mogućnost ostvarivanja velike brzine kako bi telefon brže radio, starije baterije jednostavno ne mogu izdržati njihovu procesorsku snagu, zbog čega se telefoni gase.

Ovakve situacije mogu dovesti čak i do oštećenja internih komponenata telefona tako da su se u Appleu odlučili za nepopularnu, ali sigurniju opciju usporavanja telefona kako bi spriječili potencijalno velike probleme.