Stezanje kaiša: Mjere štednje i naredne dvije godine

Podijeli

Vlada neće ukinuti mjere fiskalne konsolidacije ni u narednoj ni u 2019. godini, kazao je ministar finansija Darko Radunović u Skupštini tokom rasprave o budžetu za narednu godinu. Državna kasa u 2018. biće “teška” oko dvije milijarde eura.

Za predstavnike vlasti budžet je dobro planiran, razvojni, a karakterisaće ga i brži rast prihoda nego rashoda. Za opoziciju budžet nije razvojni, već dužnički.

Odgovarajući na pitanje poslanika BS Ervina Ibrahimovića, ministar finasija Darko Radunović je kazao da Vlada u 2018. ne može da ukine krizni poreza na plate, jer su im prihodi od toga poreza značajni.

„Od nijedne mjere koju imamo u fiskalnoj konsolidaciji, mi nijesmo u prilici da odustanemo u 2018. godini. Mi moramo, ne samo u 2018. nego i 2019, odnosno tri godine, moramo imati fiskalnu konsolidaciju. To je jedini način da se kod međunarodnih institucija predstavimo da smo finasijski odgovrni, da možemo da kontrolisati prihode i raskode, i da možemo da na tom tržištu, kako je planirano i u 2018. dobijemo još jednu garanciju od 80 miliona sa kojom bismo pokušali da postignemo refinasiranje obaveza“, kazao je Radunović, prenosi portal RTCG.

U uvodnom izlaganju ministar finansija Darko Radunović kazao je da je budžet fokusiran na očuvanje postojećih nivoa zarada, redovnost penzija i socijalnih davanja. Cilj je i veća kontrola potrošnje, nastavak radova na autoputu i započetim projekatima. Budžet, kako je naveo ministar karakteriše brži rast prihoda nego rashoda, a time i smanjenje deficita.

Tekući budžet trebalo bi da bude 867 miliona eura, kapitalni 287 miliona, a izvorni prihodi 1,7 milijardi eura.

Zaduživanje ne bi trebalo da premaši 296 miliona eura, od čega je 106 miliona eura namijenjeno za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda i finansiranje kapitalnog budžeta, dok je 190 miliona eura izdvojeno za potrebe izgradnje autoputa kod EXIM banke. Za otplatu starih dugova biće iskorišćeno još 70 miliona iz redovnih prihoda.

Budžetom za 2018. izvorni prihodi veći su za 153 miliona, a budžetski deficit biće manji za 117,5 miliona eura, odnosno, biće manji za 50 odsto u odnosu na 2017. Vlada očekuje da će od poreza i doprinosa u narednoj godini prihodovati 1,6 milijardi eura ili 160 miliona više nego što je bio plan za ovu godinu.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao je da svi mogu biti zadovoljni urađenim za godinu u oblasti ekonomije.

“Crna Gora ide u dobrom pravcu, to potvrđuje i pozitivan rebalans, a raduje i što smanjujemo deficit”, kazao je Sekulić i dodao da ćemo od povećanja PDV-a već naredne godini imati opipljive rezultate.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević kazao je da je i budžet za 2018. rezultat pogrešne neoliberalne ekonomije. “Da nije crnog tržišta cigareta i narkotika od kojih se prihoduje 300 do 400 miliona eura svi ovi pokazatelji bi bili drugačiji”, kazao je Medojević i dodao da se finansiramo iz dugova.

“Ove dugove će Vlada DF-a isplatiti iz imovine funkcionera DPS-a”, poručio je Medojević.

On je kazao i da će povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto, dovesti do rasta sive ekonomije. Medojević je kazao i da će DF, kada dođe na vlast, vratiti nadokande majkama sa troje i više djece.

Lider LP Andrija Popović kazao je da je prijedlogom bužeta za 2018. napravljen dobar kompromis. Popović je kazao i da LP do 2019. očekuje smanjenje nezaposlenosti za četiri odsto, sa sadašnjih 22 odsto. „Vlada danonoćno mora raditi na tom problemu“, kazao je Popović.

Skupština raspravlja i o rebalansu budžeta za 2017, kojim je predviđeno da se devet miliona eura viška u državnoj kasi, raspodijeli na više potrošačkih jedinica.