Svjetska banka odobrila garanciju od 80 miliona eura

Podijeli

Svjetska banka podržava paket reformi jačanja javnih finansija i otpornosti finansijskog sektora kroz garanciju od 80 miliona eura koja je danas odobrena, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Garancija zasnovana na javnim politikama (PBG) – koja je prva u programskoj seriji od dvije operacije – ima za cilj da obezbijedi dva do tri puta veći iznos kroz privatno finansiranje i da omogući redovno refinansiranje postojećih obaveza u pogledu duga prema komercijalnim povjeriocima.

PBG podržava reforme koje je Vlada provela u sklopu fiskalnog prilagođavanja temeljem Fiskalne strategije za period 2017-2020. i nadovezuje se na Program ekonomskih reformi Vlade za period 2017-2020.  Takođe podržava reforme finansijskog sektora i jačanje sistema upravljanja javnim finansijama.

„Pozdravljamo posvećenost i aktivnosti Vlade kako bi se Crna Gora vratila na održivu makro-fiskalnu putanju“, rekao je Emanuel Salinas, šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru. 

Siguran sam da će Crna Gora, uz podršku Svjetske banke i drugih razvojnih partnera prevazići sadašnje izazove i postići snažan postojan i inkluzivni rast na osnovu privatnih investicija i zaposlenosti tokom vremena“.

Do kraja programa se očekuje povećanje poreskih prihoda, i pad ukupnih rashoda države kao udio u BDP-u sa previsokog nivoa od 47 procenata BDP-a. Pored toga, učešće radne snage će se povećati sa jednog od najnižih među evropskim zemljama koje je manje od 55 procenata. Očekuje se da će udio nekvalitetnih kredita dodatno opasti i da će se okvir za superviziju i sanaciju banaka osnažiti u skladu sa Osnovnim bazelskim principima i EU Direktivom za oporavak i sanaciju banaka.

Neke od reformskih mjera koje su podržane u sklopu programa odnose se na smanjenje plata državnih zvaničnika, uvođenje centralizovanih nabavki, regulisanje supervizije nebankarskog finansijskog sektora, kao i reformisanje farmaceutskog tržišta sa ciljem osnaživanja pristupa i priuštivosti. Program takođe podržava povećanje ciljanih dječjih dodataka na uštrb eliminisanja doživotnih naknada za majke troje i više djece. Majkama je data kompenzacija i očekuje se da će se one vratiti na tržište rada, koje će imati koristi od njihovih vještina i talenta.

“Bez reformi koje ovaj Program podržava, fiskalno prilagođavanje bi bilo puno oštrije i vjerovatno dovelo do većeg rasta siromaštva“, rekla je Sanja Madžarević-Šujster, viši ekonomista Svjetske banke i jedan od vođa programskog tima.

Smanjenje deficita neće biti lako, ali je hitno s obzirom na potrebu da se uvjere investitori i omogući uspješno refinansiranje postojećih obaveza koje iznose oko 16 procenata BDP-a godišnje.“

Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u Crnoj Gori sada sadrži 6 programa, sa ukupnim iznosom 225 miliona dolara.

Oblasti koje su uključene u podršku su energetska efikasnost, obrazovanje, poljoprivreda, životna sredina i uprava prihoda.