Arapi otvaraju Novi duvanski kombinat u februaru, proizvodnja samo za izvoz

Podijeli

Fabrika Novog duvanskog kombinata u Podgorici, u koju je BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata već investirao 18 miliona eura, počeće da radi u februaru naredne godine i tada će zapošljavati 53 radnika, koji će raditi u tri smjene.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, plan je da godišnje u Crnoj Gori proizvedu tri milijarde cigareta godišnje, njihovih brendova MAC i OSCAR, ali sve za strano tržište.

Osnivač i vlasnik kompanije Ahmad Bkairatkazao je da je sve spremno za otvaranje, ali fabrika još nije počela da radi zato što investitor BMJ Industries nije dobio upotrebne dozvole, odnosno priključke za struju i vodu koje treba da obezbijedi Glavni grad.

“Mi smo spremni za otvaranje fabrike sjutra. Materijal i mašine su spremne, ali očekujemo neke dozvole za koje bi trebalo da se odobre. U međuvremenu smo promijenili projekat i zato je došlo do kašnjenja. Sada nedostaju dozvole za struju i vodu. Očekujem od opštine da nam da upotrebne dozvole za priključke za struju i vodu. Za što se čekaju upotrebne dozvole morate pitati Glavni grad”, kazao je Bkairat crnogorskim medijima u sjedištu kompanije u Ras Al Khaimah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

U početku u Podgorici će biti organizovana sekundarna, a tek kasnije primarna proizvodnja cigareta.

Crnogorski novinari su na poziv BMJ industries boravili u UAE kako bi posjetili fabriku i upoznali se sa cjelokupnim procesom proizvodnje koji taj investitor ima u UAE. BMJ industries je vodeća duvanska kompanija u tom regionu.

Bkairat je objasnio da su na početku imali jedan projekat za koji su dobili dozvole, ali da je on promijenjen zato što su se odlučili i za primarnu proizvodnju.

“Prema prvom projektu nije bila planirana primarna dodatna zgrada. U međuvremenu smo se odlučili da uzmemo dodatno zemljište za primarnu proizvodnju, tako da su zbog promjene projekta trebale i upotrebne dozvole. Mi se trudimo da otvorimo fabriku što prije i da to bude kvalitetno. Do sada smo investirali 18 miliona. Siguran sam da ćemo investirati još, jer sa otvaranjem primarne proizvodnje imaćemo više zaposlenih” kazao je Bkairat. Duvan iz Podgorice će ići na dodatnu preradu u Srbiju u fabriku u Ljuboviji, ali se očekuje da kompletan proces proizvodnje bude zaokružen u Crnoj Gori u narednih godinu dana.

U BMJ kažu da će biti potrebne dvije godine za ispitivanje tržišta za proizvodnju šiše, duvana za nergile.

“Proces proizvodnje duvana za šišu je malo komplikovaniji i u naredne dvije godine bi to moglo da se dogodi ako dozvoli tržište. Postoje određeni treninzi koje naši uzgajivači treba da prođu kako bi znali da uzgajaju šišu. Treba određeno zemljište i uslovi da bi se duvan za šišu proizvodio”, ističu u BMJ.

Bkairat je istakao da sada u Podgorici zapošljavaju 21 radnika, a od februara će imati 53 zaposlena u tri različite smjene.

 

“Sve što se bude proizvodilo biće za izvoz , a ne za crngorsko tržište. Crna Gora je malo tržište za nas i ukusi cigareta koji se puše u UAE i u Crnoj gori su različiti, tako da smo sada u fazi ispitivanja tržišta da bismo vidjeli šta se traži u Crnoj Gori gdje prolaze drugačiji ukusi. Naš cilj je, za sada, Srednji Istok i Afrika, pa smo više fokusirani na to tržište”, kaže Bkairat.

Na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem dogovoreno je da BMJ izađe u susret uzgajivačima duvana dok god je to u njihovoj moći.

“Sa ovim porastom cijene od 15 centi po kilogramu smo se potrudili da ih motivišemo da budu uzgajivači za nas. Tako ćemo zaustaviti i trend smanjivanja broja proizvođača koji je prisutan u posljednje dvije godine. Planiramo da otkupimo sav duvan koji se proizvede u Crnoj Gori, ako je on po kvalitetima koji zadovoljavaju naše standarde”, kažu
u BMJ.